Warning: The magic method KCO::__wakeup() must have public visibility in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/klarna-checkout-for-woocommerce.php on line 129 Deprecated: Required parameter $object follows optional parameter $theme in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/includes/popular-posts/class-popular-posts.php on line 500 Deprecated: Required parameter $atts follows optional parameter $theme in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/includes/popular-posts/class-popular-posts.php on line 500 Deprecated: Required parameter $klarna_order follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/class-kco-subscription.php on line 205 Deprecated: Required parameter $klarna_order follows optional parameter $subscription_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/class-kco-subscription.php on line 231 Deprecated: Required parameter $recurring_token follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/requests/checkout/post/class-kco-request-create-recurring.php on line 23 Deprecated: Required parameter $klarna_order_id follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/includes/kco-functions.php on line 474 Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/themes/hemingway/functions.php on line 240 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/themes/hemingway/functions.php on line 240 mars 2016

Månad: mars 2016

Påskmarknad

Imorgon lördag den 19 mars är det påskmarknad med hanteverkare  på Gammelgården i Västerfärnebo

Tid: 11-16
Kempes Skogsbod finns på plats och tycker som vanligt att det ska bli jätteroligt.   🙂

Den som är mest lik en kyckling vinner en honungsburk. Med honung. Ålder går före i “attvaraliktävlingen”. 🙂

VÄLKOMNA!

Ps Min betalningsdosa  för kort krånglar och jag funtar på att köpa mig en kassapparat. Inte för att jag kan eller behöver än, utan för att jag är liiiivrädd att få “böta” 10 000 kronor, som jag hört talas om att någon har fått göra, för att den glömt fråga kunden om den ville ha kvitto (var det en bot?). Mina knän skallrar av rädsla. 10 000 är ruskigt mycket pengar om man går 3000 plus. Bör kanske tilläggas att betalningsdosan ger kvitto atuomatiskt om mailadress till kunden läggs in.

 

 

Och så lite annat.

En dag ringde en man som bor i närheten av mina bin i en av bigårdarna. Hjälp, tänkte jag när jag hörde på telefonsvararen att det gällde mina bin. Oj, oj. Har de betett sig illa? Ringde upp och fick det glada budskapet att bina var ute och luftade sina vingar och sög i sig mumisga grejor från den nyspräckta veden. Mannen ifråga var mest bekymrad att bina kanske höll på att rymma ifrån mig. Det var snällt att han ringde. I sommar ska han vara med och gå igenom bina. Roligt!! 🙂

Hade kontakt med en biodlarkollega. Han undrade om jag kollat läget i mina kupor. Jag svarade att jag inte kollat socker än och typ inte hade planer på att göra det heller för förra  årets 1 april hade de jättemycket socker kvar.

Det här var på förmiddagen.

På eftermiddagen stod jag vitklädd, inte så grann – men redo. Lättpåverkad eller?

Jodå. 🙂 Skål!

Det var 12 plusgrader och grymt varmt i solen. Lyfte på täckbrädan – det där är eufori a la poesi – och ett litet kik ner i kupan. Oj, oj, oj vad socker. Hela lådan full. Typ. HLS.

Ett kik till i annan kupa. Lika.

Don´t worry bi happy.

 

Vår lilla gåsmadam har lagt fyra ägg i redet nu. Vet förresten inte vilken hona som lägger ägg eller om flera honor lägger ägg i samma rede. De eller hon eller han petar över halm så äggen göms. 🙂

Jag har beställt en ångvaxsmältare av Joel Svenssons Vaxfabrik . Ska hämtas snart. Så spännande att prova. Är ivrig som ett barn. I vanlig ordning. Kommer spara lite ramar så eventuella, särskilt önskvärda, besökare ska få spana in hur den funktionerar.

Funktionerar fungerar.

Det var så lustigt. Hade letat vaxsmältare på nätet hos tre biredskapsleverantörer och väntade samtal från en annan  biredskapsaffär av en annan anledning. Satt och hade en massa undringar om Joel S Vaxfabriks ångvaxsmältare.

Vips så ringer det.

Då var det en man från Joel Svenssons Vaxfabrik. Hm. Hum. Hm.

Det är det där med tillfälligheter. Hm. Hum. Hm.

Föddes med kritiskt tänkande.

Nog.

 

 

 

 

 

 

 

 

BITEN – STELKRAMP?

Allt har stått stilla i Kempes Skogsbod i några dagar. Har haft minisemester. Till Idre. Två skulle åka slalom och två skulle åka längdskidor. Den ena (moi), av de två senare,  har inte råd med vad det skulle innebära med brutna skelettdelar. Därav valet längdskidor.  Längdskidor som jag inte heller kan åka.

Slalomligan i familjen pekade på backarna, där man åkte längdskidor. Det var stup med sväng. Typ. Sedan har jag läst om en tjej, som bland mycket annat åker längdskidor, och förstått hur fruktansvärd en backe kan vara. Med längdskidor. Vid disken för skidhämtning beställdes fyra omgångar slalomattribut alt -attiraljer.

Och nu är jag biten. Aj,aj,aj. Men ingen vaccinering i världen kommer att hjälpa. Första gången jag varit borta, oavsett var i världen, då jag inte längtat hem. Jag ville vara kvar och vara skräckslagen  dagarna i ända. För det ligger i min natur. Att vara rädd. Och jag kan nämna så där lite förbigående att det var några, som blev lite byxis, när de vrålade på mig: SUSANNE – STANNA! DET ÄR STÖRTLOPPSBACKEN!

Jag hörde oljudet, deras vrål, som ett irriterande surr, inte bisurr, mitt i min koncentration med att få den högra av de två hårt plogande skidorna att ta överhanden över den vänstra och få min arma och inte så följsamma kropp att svänga åt vänster. Det var först när jag lyfte blicken från skidorna, av någon underbar anledning och såg skylten STÖRTLOPP, som det hände något i den nordligt belägna lilla ärtan.

TACK rätt ut till alla evigheters universum!

Knäckte bara en stav i övrigt och sista dagen vågade jag ta ur händerna ur stavtyget (eller vad det heter) och hålla stavarna i en hand, när vi åkte liften. 🙂

Vad mer?

Ska se hur små bokstäverna kan bli nu?

Min honung som vann Salas bästa honung kom fyra i Västmanland. Säger inte av hur många för det vet jag inte. Kanske fyra. Men världens bästa Ove vann. Han kom 2:a när jag vann. Så farbrorn som talade om för mig på en marknad att min honung inte var bäst utan det var Stentorparns hade visst rätt.

Hmpfrr!

🙂

Här händer större än hönsäggstora saker. Gässen har lagt sina första ägg. Chrille går som en äggsjuk höna (jag vägrar att googla på äggsjuk höna) och letar ägg. Två reden snickrade han till i gåshuset med rosa sköna väggar, under tiden jag drack två munnar kaffe. Han är snabb. Jag är långsam. Ett ägg ligger i varje rede. Skälet till detta är att de, det vill säga gåsflickorna, ska lägga sina ägg där dessa redan ligger och inte hänne och dänne. Kommer det att funka? Hm.

DSC_0001

Dags för lite biprat

Statens jordbruksverks beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroasjuka hos bin; Belsutat den 3 mars 2016 Läs mer:

 

Ett antal biodlingsföretagare har skrivit under:
ÖPPET BREV TILL JORDBRUKSVERKET ifrån Sveriges yrkesbiodlare

“Så vill vi Stoppa Amerikansk yngelröta och lagligt utveckla våra företag”

Här kan man läsa om: Biodlingsföretagarana – redovisning driftmetoder

Jag är lite nyfiken på vad “Inget vaxbyte görs, alla döda samhällen tas hem och smälts om”som det står någonstans betyder?

Menar han att han inte smälter ner bruna ramar om inte samhället dött?

Och då…läser jag på EVIRA (man kan läsa där):

“Diagnos och provtagning

Diagnosen av amerikansk yngelröta fastställs huvudsakligen från honungsprov i laboratoriet. Sjukdomsalstraren kan hittas i honung innan den orsakar yngelförändringar.

Sjukdomen förebyggs bäst genom vaxbyte varje år så att gammalt brunt kakmaterial från varje kupa smälts om till mellanväggar.”

Obs! Jag kan ingenting och vet ingenting. Men min mentor förespråkar att ta bort allt brunt vax , dvs vax där det funnits yngel och jag gör lika.

Och, jag förutsätter att även de på Evira kan någonting och vet någonting.

Men det vet säkert denne biodlare som eventuellt inte byter vax också. Om det nu är så det menas? Jag kan absolut ha missuppfattat.

Behöver man inte byta vax?

Följande citeras från “Enligt Jordbruksverkets handledning till bitillsyningsmän”  i det öppna brevet:
“Ett företag kan inte vara godkänd biodlare, det är alltid en fysisk person.”

Och här finns ansökan för att bli GODKÄND BIODLARE

Vad är det jag inte fattar? Det är väl bara att skicka alla anställda på kursen och få dem godkända om man har ett företag med anställda. Eller? De är väl fysiska personer? Jag är väl en fysisk person? Tror jag. Jag erkänner. Jag är inte säker. Ska fråga min man. 🙂 Med rosor på kinden och solsken i blick…(med melodi)

Paus.

Eller menar de, i det öppn brevet, att om jag som har en enskild firma och om jag vore godkänd biodlare så får jag inte använda mig av det i mitt företag? Ja, så måste de ju mena. Men kan det stämma?

Eller menar de att de anställda i ett aktiebolag  inte får agera “godkända biodlare” bara för att en har gått utbildningen i “företagets namn” och tycker att de borde få det?

Man lär väl ha gått utbildningen? Det är väl klart att det inte ska gälla för alla i ett AB.

Eller kan jag bli mattelärarare bara för att min man är utbildad matteläraret och för att vi har en näringsfastighet ihop? Ja, det var en konstig vinkling av det hela, men jag fattar poängen. Och det är ju det jag är ute efter. Att jag ska begripa.

De skriver i det öppna brevet: “För de biodlare som vill medverka till en effektiv bekämpning av AY rekommenderar vi följande strategi:”

Och så kommer det ett gäng punkter som beskriver strategin.

Metoden bygger på provtagning av bin för att påvisa sporer och om aktuellt åtgärda samhällen med hög förekomst genom omsättning och karantän.

Här undrar dumdum med vad de menar med omsättning? Avdödning? Eller menar de sälja dem fort som f-n? Bara litet skämt. Börjar fega ur med förtydliganden ibland, då jag vet att alla inte förstår när jag skämtar eller driver något till sin spets enkom för att det roar mig.

“Under punkt 3 när det gäller karantänsamhällen så kriver de:

“Samhällen i karantän skakas följande vår ner på mellanväggar i rena kupor. Det gamla vaxet smälts ner eller bränns.

De delar som stått kvar över vintern ja. De har väl redan skattat och har allt material även från de kontaminerade samhällena blandat med det andra? Eller har de lika många lokaler som antal bigårdar? Wow.

Min poäng är alltså att det är stor skillnad på att bränna en del av kupan och ha den andra delen kvar för användning.

Ja, det var uppenbart även för mig.  🙂 Men just för att det är så uppenbart är jag säker på att jag har missat något. Vad?

Undrar hur många samhällen som bränns per år? Någon som vet? De nämner att 150 sjukdomsfall per år. Betyder det 150 brända samhällen eller? Vad hittar jag information om sådant? Uppgifter som väl borde ligga ute offentligt och gör säkert så om man är bra på att leta.

Vaxet – är det rent från sporer efter att det smälts? Hur skulle man annars göra som alternativ till att bränna det?

“Bikupor m.m. rengörs eller bränns.”

Brännas

eller som man kan läsa på SBR:s hemsida

Kupor som har hyst sjuka samhällen kan sparas om de är i gott skick, men de måste rengöras ordentligt innan de åter tas i bruk. Efter grundlig skrapning,flammas med en gasolbrännare tills
trävirket är brunbränt (kupor av trä) eller så tvättas kupan i varm 5 % kaustiksodalösning
(kupor av plast eller annan konstmaterial samt även kupor av trä). Övriga kuptillbehör och redskap rengörs noga genom att: upphetta med lågan från blåslampa eller gasolbrännare;
eller koka i 10–15 minuter i 5 % kaustiksodalösning; eller tvätta med så het sodalösning som möjligt.”

 

Om de får som de vill…enligt del av förslag:

§8* Biodlingsföretag som sysselsätter minst en heltidstjänst är undantagna ifrån §8 i bisjukdomsförordningen, och är tillåtna att flytta bimaterial och bisamhällen fritt utan särskilt tillstånd, oavsett om området är förklarat smittat eller misstänkt för smitta av AY. i)

Om det blir fritt fram att flytta bin från smittade områden, säg att: Ett skepp kommer lastat! Med vaddå? Bin från plats X till plats Y”.

Säg att  amerikansk yngelröta hittas av någon på något sätt i besättning från plats X.

Vad händer då?  X kan göra så att Y förlorar kanske delar av sin verksamhet. Kommer X ersätta Y för det?
Hur fungerar det idag?
Vad kan hända för den som flyttar sina bin över gränserna utan tillstånd?
Hur tandlös är lagen?
Ja, det finns många fler frågor.

Det där på Evira då – om honungsprov? Det har valt bort det här mot bin till labb. Nyfiken på vilket som är bäst och billigast?

 

Sedan är jag såklart nyfiken på vad som skrivs i det öppna brevet när det gäller:

“Kostnaden för bitillsynen uppgår enligt våra grova beräkningar till mellan 7 och 11 miljoner kr per år (när overheadkostnader och tjänstemän på alla nivåer i systemet tas med).” 

Vad blir kostnaden för bitillsynen när/om förändringen utförs med tanke på att önskemålet var subventioner på analyserna? Om jag dessutom gissar att  reglerna, som är så besvärliga och omöjliga att följa, inte efterlevs  så finns det inte några kostnader för dem i dagsläget.

Men där kan jag ju ha helt åt pipsvängen fel. Också.

Och behövs subventioner? Om det inte finns pengar för subventioner så är mitt lilla blygsamma tips: HÖJ PRISET PÅ  SVENSK HONUNG. 

Ja, eller hitta på ett litet projekt med Nationella Honungsprogramspengar. Har det funkat förut?

Zumzumzumzumzumzumzuzm Zum Zum

Såja.

Jävproblematiken.

Vad skulle lösningen på det vara?

Att kontrollanten inte får vara biodlare.

Får den ha varit biodlare då? Ja 🙂

Får den känna någon biodlare? Tveksamt!

Hur ska det gå till om inte…?

Men visst. Lite lurigt kan det säkert vara. Men om besluten ligger i yrkesbiodlarens händer  – vad är jäv då?

Sen rör det sig såhär angående labbanalysgrejen.
Kan man förlita sig helt på de där inskickade proverna? Kommer det tas prover från varenda samhälle?
För vad jag förstår så är det så få timmar i bikupan som gäller för de med många samhällen. Ca 2,5 timme per kupa och år? Eller vad det nu var? Så hur de hinner spana in ynglet är en gåta för mig.

SLUTKLÄM

Att få flytta sina bin utan inblanding OCH att säkra upp så att den Amerikanska yngelrötan inte sprider sig ännu mer är
två frågor som såklart har med varandra att göra men de klarar sig bra själva också.

Angående labbanalyser:

Det finns inget som hindrar någon att skicka in och testa sina bin kontinuerligt och följa de steg som de förespråkar i uppropet. Och om det är bästa sätt, vilket andra får avgöra, borde väl rimligen alla biodlare göra det? Eller? En jäddrans massa samhällen  utesluts om alla hobbybiodlarsamhällen hoppas över.
Det finns såklart statistik över var det mest förekommer AY – hos hobbybiodlare eller hos yrkesbiodlare men jag hittar inga sådana uppgifter.

Angående att få flytta bin från smittade områden: Vem vill ha de bina som granne?

Ang “Godkänd biodlare”: Utbilda personalen är väl en lösning

 

Min man är inte utbildad mattelärare och jag undervisar inte i matte och alla barn är glada för det.

Men min man, våra barn och jag är gladast av alla.

Våra grannar ska nämligen bygga upp igen. Nu är det helt bestämt. Vi och våra grannar i norr kommer få tillbaka våra underbara grannar i tre generationer i söder. Vår by kommer att bli intakt igen. Det är nästan för bra för att vara sant.

Näsduk!

 

 

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑