Kl 10-16 i Gammelgården – Västerfärnebo, med ett 30-tal utställare.

Och Kempes Skogsbod kommer vara med och sälja massor med honung och annat smått och gott. Det ska bli riktigt kul! Varmt välkomna!

En kväll skuttade Bella över till husvagnen för att sova hos mormor.

“Mamma, det luktar rök.”

På med en stickig kofta. Ut. Sniff, sniff. Jo, det luktar rök.

“Mamma, det kan väl inte börja brinna här.”

“Nej, gumman det kan det inte. God natt, sötnäsa.”

“Godnatt!”

Tänk om…

“Chrille, det kan väl inte sprida sig från mossen så att..?”

“Nej!”

“…men om det blåser…”

“Nej!!!”

“Okej, okej.”

Går igenom bokföringen för att få till listan med grejer som brunnit upp. Suttit mer eller mindre hela dagen, men inte klar på långa vägar. Sen blev det ett skönt avbrott att åka till Broddbo och plocka äpplen. Exakt 1352 äpplen hamnade i en hink, så några vändor till lagunen blev det. Lagunen? Det måste jag fråga varför det kallas lagunen. Enda lagunen jag har varit med om är på Koh Pee-Pee Island. Ja, och så den i Gersjön förstås. Där har siktats bäver.

Hemma i Gersjötorp är bävrarna sugna på asparna som står en bit upp på land. C kastade inte sten för att skrämma dem. Tre stycken var de igår som plaskade runt nere i sjön. Nu om någon gång känner vi att vi vill ha kvar varendaste litet träd. Varför är bävern så förtjust i just aspnäver? Har de tandvärk eller?

Det vetenskapliga namnet för bäver är Castor. Och Casor-böckerna är bland de bästa barnböcker jag vet. Alla små barn borde få läsa om Bävern Castor. Nu har jag inte tänkt skriva om bävrar men…vem visste tex att bävern utrotades på slutet av 1800-talet. Det sägs att den sista bävern sköts 1871. Sen inplanterades den igen i början på 1900-talet. Nog om bävern.

Bina slurpar i sig fodret bra. Hämtade sista samhället från Hörnsjöfors igår. Så nu är alla på g med foder. Skönt. Honungskärlet med sockerlösning som står på köksbordet läcker. Så det var en lagom god morgon.  Alla verktyg har brunnit upp så vi har inte ens så vi kan fixa en sådan enkel sak. Båda honungskärlen läcker också. Så där har lösningen moder varit framme också. Ställde den ena på två böcker och en liten kopp under. Lösningens fader fixade den andra. Tippade kärlet. Ja, det skulle vara trevligt med en byggbod. Hoppas den kommer snart.

Har beställt plåthuvar av en plåtkille här i närheten. Som isolering ska vi sätta dit asfabord. Detta hoppas vi förbättrar invintringen. Det som oroar mig med bina är att äggläggningen fick ett stopp i samband med branden. När jag gick igenom samhällena var det inget öppet yngel. Det var täckt yngel och lite ägg. Alla biodlare vet att höstbina är viktiga för samhällenas vinteröverlevnad. Hur ska det gå? Det lär våren tala om för oss.

Glöm inte att ta en sväng förbi Gammelgården i helgen och shoppa lite miralkelhonung.

🙂