Är det lämpligt att öppna brandskogen för allmänheten bara för att man måste enligt lag?

Ett citat från EXTRAKT – en populärvetenskaplig tidning från forskningsrådet FORMAS . Uttalandena är gjorda av brandekologen Joachim Strängbom och artikeln har skrivits av Cathrine Beijer

“- Inom 5 till 15 år kommer de döda träden ha fallit till marken”

Min kommenterar:

Nu pratar vi om träd på 6 500 hektar, vilket betyder att fruktansvärt många träd kommer att falla.

Med ovanstående i åtanke har jag några funderingar angående de två nedanstående uttalandena av Jan-Inge Tobiasson från Natalie Caballero Löf:s artikel på svt.se Västmanlands hemsida.

Citat från artikeln:

“Länsstyrelsen har under tiden övervakat området och ser nu att den akuta risken avtagit. Nu pågår också arbetet med att säkra de runt 6,500 hektar som ska bli ett naturreservat.”

” – Vi fäller träd som har dålig rotkontakt och rensar bort de träd som ligger på vägen, säger Jan-Inge Tobiasson.”

“Hur säkert kommer det att vara när området väl öppnas för allmänheten?”

“– Det kommer vara lika säkert som i en vanlig skog, men något förhöjd risk för att få ett träd över sig, säger Jan-Inge Tobiasson.”

Nu måste jag bara repetera:

Inom 5 till 15 år menar brandekologen att de döda träden kommer att ha fallit till marken och ändå menar Tobiasson att det kommer att vara lika säkert som i en vanlig skog, men något förhöjd risk för att få ett träd över sig.

Tänk, tänk,tänk, tänk! Om det är nästan lika säkert som i en vanlig skog skulle det väl innebära att nästan all skog i hela Sverige kommer att falla inom 5-15 år på alla skogsmarker. Då skulle jag gissa att ingen skulle vilja vara skogsägare. Och så är det väl inte?

Mina övriga funderingar och reflektioner:

Jag skulle vilja se Tobiassons kalkyl för uttalandet “om något förhöjd risk”.

Apropå vägar. Jag tycker att vid det här laget borde Länsstyrelsen  ha säkrat vägen, som skolbussen kör varje dag, här hemma vid oss. Brända träd står så att de kan falla ner på vägen. Chrille har påtalat att stor risk föreligger, men Länsstyrelsen har valt att inte agera. Vi hör dagligen träd som faller runt omrking upp i skogen här. Knak och brak.

Förmodligen har det låg prioritet i jämförelse med att hinna öppna turistvägen och sätta ut små vita snöflingor och en massa annat nödvändigt inför naturreservatsbildandet.

Generation X

Apropå vägar i övrigt. Vilka vägar menar Tobiasson? Vilka vägar är rensade och trädsäkrade? Det låter som att det är många. En väg som blev rensad för bara ett tag sedan ligger det redan många träd på. Trädsäkring är naturligtvis ett måste, om männsikor ska kunna röra sig säkert på vägarna i området. Annars blir det svårt att ta sig fram. Ska de ut och traska i “skogen”?

Vi får inte själva fälla träd som är farliga. Då blir vi polisanmälda. Böter eller fängelse direkt utan att passera gå?

Vi åkte till Västerås Valborgsmässoafton och kom hem dagen därpå. Jag sänder oändligt med tack ut i rymden för att vi inte var hemma.

IMG_4876

Ser ni min lille gubbe?  Och det är ändå den store gubben.

Förstår Länsstyrelsen vad som hade hänt med vår lille gosse ELLER lilla flicka om denna gigantiska asp fallit åt andra hållet där de hade råkat cykla förbi? Eller om skolbussen råkat vara i vägen? Förstår de vidden av sin passivitet?

Hög puls.

Ändå stod den här aspen på ett sk trädsäkrat område i det blivande naturreservatet. Där står fler aspar.

IMG_4877

Elstolpe i spänn.

IMG_4879

Ellinan från knäckta elskåpsstolpen ner mot fallna aspen över våra bikupor som har överlevt en brand och ett aspfall numera. Ellinan går vidare över vår gräsmatta, precis där ungarna brukar spela fotboll.

SKA VI SOM BOR/HAR FRITIDSHUS INOM NATURRESERVATETS OMRÅDE ENS BEHÖVA BE LÄNSSTYRELSEN OM ATT KOMMA OCH SÄKRA VÅR VÄG OCH NÄRMASTE OMGIVNING? BORDE INTE DET VARA GJORT REDAN?

Vi bor här. Vi lever här. Än så länge.

I morse svajade ellinan som går rakt över vår tomt. Det var troligen ett träd som antingen föll på linan längre bort – eller föll av.

I övrigt:

Är det lämpligt att öppna brandskogen för allmänheten bara för att  man måste enligt lag?

Eller bör Länsstyrelsen fortsätta ha området avspärrat och anmäla sig själva för lagbrott och se vad som händer?

Typ LEX- WÅHLSTEDT