Tre samhällen har dött fram till idag. Hoppas att det inte blir fler. De flesta samhällen var ute och rensade sig 17/2 och våren anlände på riktigt den 7/3 då bina var ute och flög i den sköna vårvärmen.

Vid flusterrensningen i vintras samlade jag upp de döda bina i en plastbytta. Av någon anledning, hm, ställde jag in byttan i vårt varma sköna badrum.
Dottern hojtade, inte alls glatt, att: “MAMMA, här kryper runt en massa bin!”

Så döda var de. Ja, nu var ju “en massa” en dramqueenöverdrift (det har hon fått efter sin far ;-)), men i alla fall.

Samhällena som dött
*Ett var en avläggare gjord i maj och som såg fin ut ända till det var dags att dra ner foder. Det var det samhället som fick ner minst. Det hade drottning, för den hittade jag bland de döda bina. Foder fanns kvar.
*Ena samhället var pyttelitet och en chansning. Det hade en drottning som var väldigt sent parad. Foder fanns kvar. Förra vintern invintrades också ett samhälle som väl var för litet. Det blev mitt bästa samhälle 2013. Men, jag ska inte göra så fler gånger. Den som gapar efter mycket….
*Ett av samhällena verkar ha varit drottninglöst.

Ska det vara små vita hårda sockerkristaller i det i övrigt flytande fodret?

Chrille håller på att göra en prototyp till en ny variant av botten. Vi försöker kopiera Thomas Dahls botten som han beskriver när han berättar om Bicykelmetoden (Höremetoden). Vi använder nätbottnar nu, men vi tycker att den andra har en smartare lösning. Modifierar den lite här och där och lägger till ett tak och potentiellt fågelskydd som träs på på lilla flusterbrädan. När jag kikar ut undrar jag  hur många fågelbord vi har. Kuporna är frekvent besökta av småfåglar.

Vill Du också läsa om Bicykelmetoden?