1. Det blir inte så mycket kladdande med avtäckning, slungning och sånt tjafs.
2. Honungen kommer vara slut innan julmarknaden. Slipper således förfrysa tårna. (Men får inte heller användning för mina varma dyra vantar, som jag köpt enkom för detta ändamål.)
3. Slipper betala 1000:- för att få ha bina på Sveaskogs marker. (Ifall att jag hade planer på det.) Sveaskogs avtal kostar nämligen så mycket, om det inte gått ner i pris sedan jag frågade. Med tanke på att hela lilla verksamheten kraftigt går back, så är det inte så lockande att betala en enda krona till Sveaskog av det och flera andra skäl. Med tanke på att bidöden är ett problem runt om i världen borde väl Sveaskog ställa upp med sina marker, utan att själva avtalet ska kosta 1000:-. Per år. Det här vore kanske något för SBR att ta tag i. Medlemsnytta!!
4. Man behöver inte utfodra ett dött samhälle.
5. Man behöver inte ge myrsyra eller oxalsyra till ett dött samhälle och på så vis eventuellt fräta sönder någon vital kroppsdel (inte för att jag känner till att någon någonsin har gjort det – å andra sidan är det mycket jag inte känner till).
6. De andra steklarna, dvs myrorna, som tog över kuporna (i två fall) blev glada för BIFOREN och det är ju kul att BIFOREN får känna sig uppskattad. Det känns dessutom så bra att utfodringen kom till nytta. (Tänkte jag fel nu – bara nu.)
7. Jag kan ta det lugnt med oljandet och målandet av alla lådor som jag trodde vi skulle behöva i år. Ingen brådska längre.
8. Det samma gäller ramarna som tillverkas i Kempes Skogsbod. (Behöver du köpa nya fina ramar så hör av dig.)
9. Vi gynnar de som säljer bin. Vad bra vi är!
10. Där tröt det. Kommer inte på något mer. Snörvel, snyft, buhuuuu.

“Mamma.”
“Mamma, varför gråter du?”
“Bina har dött.”
“Alla bina?”
“Nej, inta alla. Många!”
“Va bra! Då kommer du inte hålla på så mycket med det där.”

10. Jag kommer inte “hålla på så mycket med det där”.

Ett varmt tack till alla som skrev om sina biförluster i Gadden nr 1 2014 på Biodlingsföretagarnas hemsida. Efter tre Resorb (vätskeersättning som är bra när uttorkning är en riskfaktor) och Gaddenläsning så känns det lite bättre.

Vill Du läsa vad Jordbruksverket skriver om “Bisamhällen som dött under vintern”?

  • Share on Tumblr