Warning: The magic method KCO::__wakeup() must have public visibility in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/klarna-checkout-for-woocommerce.php on line 129 Deprecated: Required parameter $object follows optional parameter $theme in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/includes/popular-posts/class-popular-posts.php on line 500 Deprecated: Required parameter $atts follows optional parameter $theme in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/includes/popular-posts/class-popular-posts.php on line 500 Deprecated: Required parameter $klarna_order follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/class-kco-subscription.php on line 205 Deprecated: Required parameter $klarna_order follows optional parameter $subscription_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/class-kco-subscription.php on line 231 Deprecated: Required parameter $recurring_token follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/requests/checkout/post/class-kco-request-create-recurring.php on line 23 Deprecated: Required parameter $klarna_order_id follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/includes/kco-functions.php on line 474 Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/themes/hemingway/functions.php on line 240 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/themes/hemingway/functions.php on line 240 december 2020

Månad: december 2020

Gott nytt 2021 – mot bättre tider

Ett år till ända. Igen.

90:rna, småglina, har gått och blivit 30 bast.

Fatta!

När jag hade suttit och förfasat mig över detta faktum och en kopp beskt kaffe sa jag sakta:

”Snart är jag 60”

Någon som också drack beskt kaffe svarade sött:

”Men nu tar du väl i!”

”Jag var ju 46 nyss!”

”Ja, det var du.”

Sött är inte alltid rart, rart är inte alltid sällsynt och sällsynt får man väl ändå lov att säga att det är med honungsletare som inte vill ha söt honung.

Det är kanske så att det ena leder till det andra…

Lilla faktarutan

Honungens natur är att vara söt.

Honung upplevs som sötare än socker.

Rör du i socker i honungen, så får du en blandning som upplevs som mindre söt.

Det ena leder till det andra…

Himmelska droppar

Regn

Livgivande regn

Starkt livgivande regn ger mer än 4 mm på en timme

Från en sida takyta på endast 50 m2 fyller vi TVÅ 100-liters tunnor på en timme.

Kan vara bra att ha i torrtider på solsidan.

Ska man får fylla poolen med dricksvatten?

To be continued… för nu ska jag kolla på film.

På 4:an

Varför då? Det är ju bara reklam!!!

ALL reklam är BRA reklam (även den som är helt obegriplig)

drhonung.se

Det står att läsa överst på sidan:

”Dr Honung
Den enda honungen med aktiva mjölksyrebakterier”

Redan här uppstår frågor.

Först undrar jag – Dr Honung – är det namnet på honungsblandningen? Eller är det “namnet” på honungsforskarna. Eller vad? Jag skriver det i fortsättningen som att tillverkaren är Dr Honung.

På drhonung.se står det att:

”Mjölksyrabakterierna överlever inte i ”vanlig” honung, som vi känner till den i denna del av världen, och återfinns inte i någon som helst honungsprodukt, varken direkt från en biodlare eller i medicinsk honung.”

Lilla rutan om ”vanlig” honung i denna del av världen

Exempel på ”vanlig” honung i denna del av världen

Nyslungad honung är flytande
Honung i vaxkaka – nyproducerad av bina ligger honungen flytande i sina celler som är täckt med vax

Också ”vanlig” honung i denna del av världen

Kristalliserad honung. All svensk honung kristalliserar så småningom och då blir honungen fast med konsistens från ”crunchig” till slät

 

På Ringsjöortens Biodlarförenings hemsida står det om ”Mjölksyrabakterierna i bin, honung och pollen”.

”Antalet mjölksyrabakterier har beräknats till

100 miljoner/g i färsk omogen honung (vattenhalt 25 – 28%)”
((Det framgår inte om det är i Sverige, den här delen av världen eller i någon annan del av världen som den honungen kommer ifrån där mängden uppmätts. Om jag inte läst slarvigt.))

 

Det står också att vid vattenhalter under 20 – 25 % klarar inte mjölksyrabakterierna att leva, men deras produkter ligger kvar. Mjölksyrabakterierna producerar 200 olika ämnen.

 Intressant. Inte för att jag fattar vad det verkligen innebär i sin helhet, men jag fattar att det är intressant. Intressant!

Alla de 200 olika ämnena som produceras och blir kvar – är de bra? Eller är det bara mjölksyrabakterierna i sig som är bra? Eller är det skit samma att mjölksyrabakterierna dör när produkterna ligger kvar. Hur stor andel ligger kvar i en ”normal” honung från den här delen av världen? Och hur tål de att behandlas? Förutom de som tålde att bli kokade.

Tillbaka till att mjölksyrabakterierna kolar vippen när honungen är mogen. Det betyder att Dr Honung inte säljer HONUNG från den här delen av världen som naturligt har mjölksyrabakterier.

Kan Dr Honung sälja HONUNG från den här delen av världen med tillsatta mjölksyrabakterier?

 Ja, det skulle Dr Honung kunna göra då är det en blandning.

Men dör inte mjölksyrabakterierna då för att honungen har för låg vattenhalt?

De kanske säljer någon honung från någon annan del av världen som har en annan tillåten vattenhalt? Ja, så skulle det kunna vara. Precis som att ljunghonungen får ha en högre vattenhalt.

Jag letar i menyn bland deras produkter i webbutiken.

Nix! Hittar ingen honung från något annat land som innehåller mjölksyrabakterier helt naturligt, dvs som inte är tillsatta.

Det finns en Elixirprodukt där det är svensk eller rättare sagt en skånsk honung i. Kan man kalla det för en honungsprodukt ens? Ja, det kan man. I alla fall om man kallar honungskarameller för en honungsprodukt. Ja, men det får man väl lov att göra. Fast att ingredienserna kanske är mest vatten eller socker och/eller honungsarom för den delen? Beroende på om vi pratar Elixir eller honungskarameller.

Letar vidare…leta, leta oj, vad jag letar. Hittar något! H13 Original

H13 Original är en av Dr Honungs produkter och innehåller:

-100 miljoner/ g av deras patenterade mjölksyrabakterier
Honung – 13 g svensk skogshonung varav 4,3 g vatten =VA?!!  33 % vattenhalt
-1 g vatten – och ännu mera vatten men bara 1 g 😊

LITEFÖRSYNTINFORMERANDEMED-
FÖLJDFRÅGAOCHICKESVARRUTAN

Vad jag vet får jag inte kalla min honung för honung om den har 33 % vattenhalt. Då ska det stå bagerihonung på etiketten antar jag och så måste det stå ”endast för matlagning och bakning

Om jag tillsätter vatten till min honung som har en 14% vattenhalt – så det blir totalt 20% vattenhalt – får jag kalla honungen för honung då?

Nej, då är det en honungsblandning (man skriver ihop honungsblandning annars blir det honungs blandning och då undrar man vem honungs med litet h är) och det ska väl då stå ”HONUNG med vatten” på etiketten. 😊 Nej, nu fabulerar jag visst. Vet faktiskt inte om det är tillåtet att tillsätta vatten till honungen för att öka vattenhalten. Fast vem skulle göra det?

Hur beskrivs H13 Original på drhonung.se?

Här följer två beskrivningar:

”H13 Original, är som honung i originalskick, med dess unika innehåll av binas egna och levande och aktiva mjölksyrabakterier i högsta antal.”

Vad betyder det egentligen?

Det är en blandning av svensk skogshonung – alltså en helt ”vanlig” honung, som vi känner till i denna del av världen 😊, och som kan ha behandlats hur ovarsamt som helst eller inte, fast med alldeles för högt vatteninnehåll för att få kallas honung (slungad för tidigt när den inte betraktas som honung, alternativt har vatten tillsatts). Det är tillsatt ytterligare vatten. Allt vatten för att mjölksyrabakterierna ska överleva. Och tillslut är de patenterade mjölksyrabakterierna som härstammar från bina ”framställda”, eller vad det kan heta, på något vis och sedan tillsatta. Eller har de pillat ut dem ur bimagarna? 😊 Kanske?

Återspeglar färsk honung hämtad av en honungsjägare

återspeglar färsk honung = är som honung i originalskick = men är det inte på riktigt = fake på riktigt

Är denna, av människan producerade, honungsblandningen inte en motsvarighet till en svensk honung när den har sina levande mjölksyrabakterier in action på topp i antal/g?

– utan endast till en utländsk honung (hämtad av en honungsjägare, flin)?

Hur mycket skiljer det? Och är skillnaden av betydelse för människan?

Vill veta!

Nu blippade det i min lilla, lilla hjärna. Jag vet att jag har läst någonstans att om man gör en blandning med bagerihonung – en honung som har för hög vattenhalt – så behöver man inte kalla den för bagerihonung utan det går bra att skriva honung. Men, i ingrediensförteckningen ska det dock stå bagerihonung. Vet inte om det är andra regler för funktionella livsmedel?!

Till sist: ”Hämtad av en honungsjägare”

Amen, det finns ju ingen hejd.

Ja, jag vet inte hur ni tänker nu, men jag vill i alla fall beställa H13 original från Dr Honung för att testa den på två älskade magar.

Inte mina. 😊

Om jag gör det har jag bidragit med en liten, liten slant till deras framtida projekt som de vill driva och har vi tur så gör produkten mirakel.

Och gör den det är det väl bara att sätta igång att slunga ofärdig honung t innehavarna av magarna. Och givetvis bokför jag det som eget uttag.

((Nej, jag kunde inte låta bli.))

Vad har hänt i år då?

Det har investerats lite i Kempes Skogsbod.

Ett mycket välkommet tillskott i lilla verksamheten är Lilleboden, lillebrodern till Biboden.

”Du och dina namn” – var det en kund som sa i somras. Jaa, jag gillar namn. Smeknamn, men inte öknamn.

Vill du möjligtvis spana in Lilleboden så finns det bilder på instagram @kempesskogsbod.

Lilleboden ger ett bra extra utrymme när trängseln är som värst och även i övrigt hela tiden. Grejor har flyttat in – men de har inte kommit till rätta. Så kan väl det oorganiserade kaoset, om jag förutsätter att det finns ett organiserat kaos, beskrivas just för tillfället.

Rännan har också byggts bakom biboden. Äntligen en plats där jag kan stå och jobba med vax och ramar. Under tak men ute. Skönt.

Om företaget ska expandera på ett eller annat sätt behövs ännu mer utrymme. Då kommer Lilleboden och Biboden få en storebror – Storeboden eller Kempes Skogsbod 2.0. Om det blir så återstår att se. Den som lever får se. Ett uttryck som bör användas med försiktighet i dessa tider.

En annan nyttig investering var honungslossaren för ljunghonungen. Funkade finfint. Det var däremot ruggigt trist att det i många (många (MÅNGA)) ramar fanns några enstaka celler med kristalliserad honung. Hm. Det innebar att den kristalliserade honungen också blev tilltryckt av en pigg och slungades och silades tillsammans med ljunghonungen.

Om det var svårt att sila sen?

Jovars.

Och piggspillet, alltså det som droppar ner från honungslossaren… Äh, fy för den lede.

Vad har inköpts mer? En vaxsmältare till. Ajjemen, bråttom hade jag. Bråttom att få olja till den också. Har inte rört den än. Har prokrastinerat…. Är det bara jag som lagt märke till årets ord? Varför säga skjuta upp när man kan vricka tungan och säga prokrastinera? Ska i alla fall bli jättespännande att testa den.

Ja, det var årets investeringar det och de knaprade på försörjningsmöjligheten.

Vid ett tillfälle när jag stod och sålde på en marknad hävde sig en quinna (har hänt två ggr, fast olika personer) in över mitt marknadsbord och frågade, typ, om jag kan försörja mig på min verksamhet. Jag svarade lika typ:

”Aa, alltså jag gjorde mitt bästa resultat i år – eller förra året menar jag.”

Hon verkade nöjd med det svaret.

Märkligt!

”Det finns många underliga djur i vår herres hage”, sa min pappa då och då. Min pappa som inte hade någon som helst relation till herren ifråga. Inte mer än att han med hög stämma och glimten i ögat, när tiden begav sig, gärna sjöng en snutt av bland annat följande: (som är – gud vet vad? hahaha)

Vill du höra mig sjunga den så klickar du på mig   😊

” Att vinna ära här
det aktar jag ej stort.
Mitt namn i himlen skrivet är
och genom himlens port,
en gång jag går och kronan får.
Betyder minus här om kassan ej är full.
Att vara himmelsk miljonär
är mera värt än gull,
ty banken där går ej omkull. ”

(Käre bror. Jag vet att det är den andra versen han brukade sjunga, men denna var roligare och passar så fint med tanke på så mycket. Dessutom vet ingen annan det. 😉 Kommer du ihåg? ”Då klappar döden på. Vem kan då hjälpa, vem? Den rike mannen måste gå från guld och vinning slem. Men Lasarus han fick gå hem”)

Apropå hage. Vår ”åker” (liten plätt) som inte har något stängsel än och alltså inte är en hage vill vi ska bli en hage en vacker dag. För djur. Inte sådana djur som indirekt, eller direkt om man så vill, syftades på i stycket ovanovan.

Puh! Vilken tur!

Vad då?

Aamen, tänk om vi hade tanter i hagen! Ja, och det kan jag tala om – ska vi ha tanter i hagen – då ska vi ha KRAV-tanter.

Hahaha, igen!

Seriöst!?

Inte särskilt!

Med KRAV?

Precis.

Åh, så finurligt.

I höstas hade vi vilda djur där – i ickehagen. Vildsvin. Och om någon, mot förmodan, minns morrdjuret, så tror jag att gåtan är löst. Som sagt – vildsvin. När jag öppnade dörren på kvällskvisten när mörkret infunnit sig, så hörde jag först hur det rasslade till upp i skogen och därefter dånade det av många vilda nöffars klövar som flydde för livet. Från mig. Mrs Terrified

Några tuffingar står uppenbarligen kvar.

Eller en. The Big Pig.

Alfa-HENEN (vokaler är a och o och ibland e 😊)

Det morrar. Det frustar. Och fnyser.

När det tystnade stampade jag modigt med foten på altangolvet – obs utan att släppa dörrhandtaget. Rädd att dörren skulle slå igen, gå i baklås och att en vred, uppbragd och galen gris skulle komma och stångafånga mig på en bete. Jag stirrade ut i mörkret utan att se något alls. Det morrade fortfarande. Jag ryser av bara tanke på då – grisfrossa!

Vintern 19 – 20 fick varje samhälle 16 kg foder. Dessutom fick de behålla all honung som de lagt i låda ett och två. Skulle det räcka? Har alltid gett dem 1,5 hink – dvs 24 kg foder.

Spelade på läppen och sjöng ”Ågren och jag” hela våren. Ågren och jag? Ja, jag sjunger vad jag vill.

Det var påfyllnadsdags i många samhällen när jag kikade in på riktigt och lyfte på täckbrädan så att samhällets kropp försvann.

Någon: ”Det är ingen som fattar vad du menar nu.”

Jag: ”Nä, men jag skriver vad jag vill.”

En någon drog till med ett uttryck från bergspredikan angående mitt skriveri här på bloggen – nämligen: ”Du kastar pärlor för svin.”

Hen kan ha haft en gnuttegnuttgnutta rätt för ytterligare en annan någon berättade att hen läst och gjorde tummen upp och sa:

Grymt! Och svinkul att du skriver med lite knorr!

På riktigt…

Tillbaka till…samhällets kropp försvann!

Det fanns säkert många saker att göra, men jag valde att sätta på honungsburkar på de flesta samhällena.

Hur gjorde jag med fodermängd till invintringen i år? Det berättar jag om nästa år. Jag berättar när jag vill.

Läste en snubbes skriveri i en tidning. Han menade att i Skåne får de 23 kilo honung i genomsnitt per samhälle.

Är det möjligt?

Eller är det omöjligt?

Känns väl knappt försvarbart att ge 16 – 24 kg socker för att få 23 kg honung. Och det var väl vad snubben tyckte också. Borde nog leta reda på artikeln för att kolla att jag inte kommer ihåg fel.

Läser på ett annat ställe att skåningarna brukar få 40 – 50 kg per samhälle.

Jag är dock inte rätt person att bedöma källorna i något av fallen.

Är tambina de som gynnar biologisk mångfald? Om allmänheten bekymrar sig för biologisk mångfald och pollinering/framtida pollinering så är det väl ändå DE VILDA POLLINATÖRERNA som den ska bekymra sig för och värna om. Lägg krutet där. Vill man däremot ha honung – köp honung. 😉

Jag har haft en återkommande mardröm. Jag kikar ner i en av bikuporna som står på en plats där jag aldrig har varit i verkligheten, men i drömmen och i efterhand när jag ser platsen framför mig så är den så bekant. Obehagligt bekant. Jaja. I kupan kliver det runt ett monster till drottning, minst 3 – 4 gånger så stor som en vanlig bidrottning, och alla mina bin är foder åt ”hennes” avart till yngel.

Creepy.

Och så hände det sig en dag när vi var upp till en bigård – ”Vad i hela helvete är det där?” tänkte jag högt. Jag fumlade för att få av mig handskarna och få fram mobilen för att fota den svarta läskiga tingesten. Då kom min Chrille och klampade fram. Fan, fan, fan!

Varför hade han inte hört mig? Min doling brukar tala om för mig att han inte är tankeläsare. Vet inte vilket som är mest irriterande – att han inte är tankeläsare eller att han talar om det för mig? Och om jag nu hade sagt det högt hade det inte hjälpt. Han hade hörlurar på sig och lyssnade på något han ville lyssna på.

Som en parentes här kan jag informera om att när det började talas om munskyddens varande (eller inte varande) för befolkningen planterades det sig ett förhoppningsfullt leende på min äkta hälft förtjusande mun. Han tänkte nog sig ett kraftig tyg med tight resår. På mig.

Hur som haver – det där svarta satt med rumpan uppåt och således huvudet nedåt på en av huvarna och hade ett bi i munnen. Antar att den hade ett ben i munnen för jag såg liksom inte hur biet hängde ihop med svarta damen. Har googlat i mängder för att hitta ”the thing” utan framgång.

FAAN!

”Tänk att jag tyckte jag hörde ett fa-an däruppifrån häromdagen”, sa någon som varit i närheten i en av en av bigårdarna.

Tack och lov var det ett hyfsat lindrigt fa-an. Det finns gånger när jag tokFANar och inte är till min fördel alls.

Hand upp för alla som alltid är till sin fördel!!

En snubbe stor här utanför och skruvade på en trilskande traktor. Typ. Han åkte iväg flera ggr och kom tillbaka och det fortsatte att krångla. En gång när han kom tillbaka och det uppenbarligen blivit fel igen lät det höras ett vrål som fick husvagnen att skälva: JÄVLA SKRUVJÄVLAR.

Mojjan som brukar sova middag lät meddela att det inte blev någon middagssovande den dagen.

Dagen efter när jag kom in på lagret så hade en trave kartonger med honung vält.

Jag tittade på eländet, bet ihop och så viskade jag tyst för mig själv mellan tänderna:

”Jävla skruvjävlar”

😊

Det blev en kall vår. Ja, en lång och kall vår. Sen kom väl sommaren antar jag. En riktigt värmeböljebölja.

Vi fyllde poolen.

Ska man få fylla poolen med dricksvatten?

Lena Mellin på Aftonbladet tycker inte det.

Vi fyllde alltså poolen med 11 kubikmeter dricksvatten.

Det är vad en toalett som står och rinner släpper ut på 11 dagar. (Inte klokt.) Det är vad det går åt på 12 dagar om man vattnar gräsmattan med vattenspridare 2 timmar om dagen. (Inte klokt.) Det är vad 11 kor dricker på 10 dagar. (Gott o bra med mjölk o ost.) Det är vad det går åt på 12 dagar för en familj på 4 personer som alla duschar 2 ggr/dag i 10 min vid varje tillfälle. (Hur skitig kan man vara?)

Typ-ish

Nu har jag eventuellt anammat fake facts. Källor finns, men hur betrodda är de? Tja-ish

Ska man få vattna i trädgården med kranvatten? Ska man få ha en läckande toalett? SKA MAN FÅ HA EN VATTENTOALETT över huvud taget?

Det får bli vattenmotbok! (Vi kommer lätt få fylla poolen med vatten.)

Min ståndpunkt är att till dess att LM slutat spola toan med dricksvatten kommer vi  att fylla polen. I alla fall eventuellt med kanske.

Håller du med mig kissen?

Mm..jau…

Det är så bra att prata med katten.

En konversation med maken när han råkar ”inte ha” hörlurar på sig:

-Du vinner så mycket på Eurojackpot
-Nej
-Jo
-Det här är första gången.
-Ja, det är väl mycket.

Viss förståelse för oförståelse.

Japp, mye dumt ska en få höra innan örona trilla av.

Följande var väl ett kritiskt öronblick

Jo, det var så här att jag skulle lämna smakprover till en blivande återförsäljare. Då är det lämpligt att ge ett bra intryck. Antar jag.  Återger en typ-så-här-gick-det-till:

Jag: Hej
Tjej: Hej
Jag: Jag söker Susanne.
Tjej: Här finns ingen Susanne
Jag: Åh nej, det är ju jag som är Susanne (Dumma, dumma mun!!!  😉 )

En sak som jag tycker är lite trist i sammanhanget är att Chrille inte hade hörlurar på sig. Det hade känts så mycket bättre då. För honom.

Nu har vi kommit fram till årets krämpor. Jag vet att jag har axlar och en höft, men tar jag en ipren eller alvedon så glöms det bort och så sover jag så gott. Så så illa kan det inte vara.  Händerna klarade jag i år igen trots att jag slungade och tappade varenda honungsdroppe själv.

Med andra ord så är allt toppenbra med tanke på hur illa det skulle kunna vara eller ha blivit ett sånt här skitcoronaår.

Angående att göra själv. Då jag saknar någon mest i biodlingsarbetet är nog vid invintringen -fodring och oxalsyrabehandlingen. C var med mig vid peak i år vilket jag är glad för och det  klappar händerna händerna för.

Chrille som inte är våldsam på något sätt håller just nu på att slå en beija och jag ska gå och cutta Hasselbackspotatis. Efterrätten är klar. Sangrian är upphälld och vi inväntar sen 12-slaget.

Innan jag avslutar så vill jag tacka alla som köpt vår honung i år. Vissa mer och ingen mindre. En matematiker skulle ha åsikter om det uttalandet gissar jag. Eller inte.

Alla stora marknader bommade igen efter februari i år och jag trodde försäljningen skulle gå åt skogen (läs: åt helvete) – men icke.

Några har hittat webbutiken. Min första kund heter Anna. Jag blev så lycklig. Denna Anna trakasserades med mail. Jag visste inte hur jag skulle hantera förfarandet i webbutiken.

Efter att själv ha blivit en internetkund i större utsträckning, än förut, så har jag lärt mig att minska mailen till kunden till ZERO-NADA-NULL. Det dräller in mail från de man handlat ifrån på nätet och vad är det?

Irr-i-terande!

Nu är det en viss skillnad på mina ”påriktigmail” till kund och standardiserade mail från robotrobban. Men!

När Anna beställde nästa gång mailade jag inte alls. Det rev och slet i mig.

Saknades mailen? Vet inte.

Andra kunder har kommit på att de bara kan ringa, så tar jag med honung när jag passerar.

Det kommer till nya kunder. Jag har gamla trogna kunder.

Vi har återförsäljare som utmärker sig. Det är inget jag tar för givet, jag blir bara så galet glad och varm i hjärtat. Att en företagare/handlare/kolinalansvarig/”ansvarigförhyllandärhonungenstår” engagerar sig kan betyda allt för ett litet biodlingsföretag. Och det har det gjort för Kempes Skogsbod.

Så många, många tack!

Dags att avsluta.

Pappa: Vad väntar du på?

Jag: Vet inte.

Pappa: Bättre tider Su, du väntar på bättre tider.

Med önskan om ett

GOTT NYTT 2021 – MOT BÄTTRE TIDER

Susanne i Kempes Skogsbod

Torgförsäljning i Norberg

Lördag 12/12-2020  Tid:  9-14

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑