Efter myrsyran på varroagallrets botten: Voine!!! Har väl aldrig sett så mycket varroa. De där små skitkvalstren, som sakta men säkert tar död på bina, om de inte elimineras på ena, andra eller fulsättens väg. Hugaligen. Nu kanske någon undrar om jag inte har koll på mina varroagaller under hela sommaren. Jodå. På kvalsternedfallet också.

Förra året siktades typ inga kvalster i fem bigårdar. Hade jag varit det minsta paranoid hade jag trott att någon släppt ner en näve i varje kupa i år eller stoppat ner sina drönarramar. Så sjuk kan väl ingen vara? Oroande att jag ställer frågan alls med tanke på föreföregående mening.  😉

Undrar om jag fått nya biodlargrannar, som jag inte vet om? Fick ju faktsiskt en svärm, som måste ha kommit någonstans ifrån. (Jodå :-)) Oavsett skyller jag naturligtvis inte på en eventuell ny biodlargranne. Men jag har problem. Det är lika spännande varje år. Kommer jag att ha några bin efter vintern? Den som lever får se!

I år fick jag, btw, på ett för mig okänt sätt, myrsyra på tummen. Och nu har jag ingen tumme kvar.

Jorå. Den sitter kvar så fint och är arbetsduglig. När det hade gått ett tag och det nya skinnet inspekterades, så såg tummen så ung och fräsch ut, medan den andra tummen såg lika lastgammal ut som den är , dvs 49 år.

Hur kom jag fram till detta?

Plingplongdroskevarning!

“Susanne, vad gör du?”

Satt i mörkret med tummarna 1 cm från datorskärmens sken och kikade enfaldigt ovanför glasögonen, för att se om det var någon skillnad på tummarna. (Varför?)

“Kolla här Chrille – vilken tumme ser yngst ut?” (Vem ställer ens frågan?)

Chrille reser sig ur fåtöljen. Går fram till mig och fattar snabbt ett belsut och pekar.

“Den!”

Då var det bekräftat av maken. Trots det ser jag ändå inte myrsyra som ett alternativ att jobba vidare med på övriga kroppsdelar.

Kan meddela att det nu har gått ett tag och i dagsläget ser tummarna  lika gamla ut. Skrynkliga och fina. Jag älskar rynkigt! Vilken tur!!!

Min Lilla Grå har små svarta fläckar i lacken. De lär jag kunna ta bort med oxalsyra. Coolt. Ska testa i år. Ja, med samma medel som vi använder i i vår ekologiska varroabekämpning.

Harkel.

Ursäkta mig!

Ja, alltså till skillnad från de som använder apistan. Medicinen apistan som “skitar ner” bivaxet. För tid och evighet????
Ja, visst har det väl varit en återkommande punkt i de där NP-projekten, som jag i vissa fall så envist och tröttsamt hängt upp mig på.  (Eller är det slut med dem?)Tycker mig känna igen, att de mätt hur mycket fluvalinathalten från Apistanet ökat i vaxet år efter år? Och så har resultatet presenterats i kanske lika små som vackert kulörta diagram med staplar eller så, för att tydliggöra det hela för oss andra. År 1 är det si mycket apistanrester kvar i vaxet. År 2 är det så mycket apistanrester kvar i vaxet. År 3 …

Vilka projekt har genomförts för att förbättra vaxsituationen? Om man nu tycker att vi har en situation med vax, som får högre och högre halt av fluvalinat och kanske även annat “inte bra”? Jag får väl leta om jag vill ha svar.

Jag panikade i våras och beställde apistan. Det ligger kvar uppepå garderoben i sovrummet. Onödiga pengar, men det kändes bra när jag hade beställt. Våffö gjorde jag på dette viset?

Ibland har jag lite otur i tänkeriet? Följande fanns någonstans i skallen:

En snubbe, som hade bisamhällen ute på annons och inte kunde sälja desamma på grund av att drottningarna hade gått upp i pyramiden (:-)), ställde frågan som inte krävde något svar (typ): “Vilka är det som har bina kvar?” – när jag ställt min fråga (typ):” Varför använder du apistan?”

Eftersom det är tillåtet att använda Apistan har väl någon insatt med tillgång till fakta och intellekt tänkt. Visst?  Om alla skulle använda apistan- skulle det vara ok? Inte för att risken är överhängde, utan bara sådär.

Vad är värst? Att kvalstren blir resistenta eller att bivaxet blir kontaminerat? Hur många samhällen behandlas med Apistan varje år?  Det kostar 2000 kr att ta reda på. Jag har inte råd. Men någon lär väl ha koll? Lättare att ha koll på än hur många bisamhällen som finns i Sverige.

Engagerar sig SBR för att vaxet ska behållas rent? Eller bavakar de enbart uppgifter om hur vaxet blir sämre och sämre? Precis som att någon svarade att de bevakar frågan när jag undrade(typ):

“Är ni pådrivande i frågan om att biredskapsbutikerna borde stå hela kostnaden för producentansvaret, när det gäller allt som har med biodling att göra dvs glas, plast, metall, kartong, stålplåt – what ever? Det borde väl vara det mest rättvisa för alla biodlare att biredskapsbutikerna gör det. Då får alla vara med och betala för det vi använder, eftersom de i sin tur naturligtvis lägger kostanden på priset på varorna.”

Eller gör de ingetdera? Alltså SBR… Ska in och leta på deras hemsida när tid finns över.

Ett tillägg angående producentansvar. När jag sökte till Icas leverantörsportal blev jag medveten om vad just procucentansvar verkligen betydde. Glasburkarna togs redan producentansvar för, men plåtlocken var mitt problem. Gick int på fti.se och såg att lägsta avgiften var  2000 kr oavsett om ens ansvar egentligen var betydligt mindre när man räknar på vikt * kg-pris.

Nu är problemet ett minne blott. I alla fall för mig. LP:s biodling har tagit producentansvar för alla plåtlock, plastburkar och kartonger sedan april. Guldstjärna. På Biredskapsfabriken berättade de vid senaste besöket att de gjort lika. Silverstjärna. Hur övriga biredskapsaffärer har gjort vet jag inte.

Apropå vaxprat. Visst är det väl fantastikst att en svärm, som stoppats ner i en helt tom kartong och lagts i jordkällaren över natten, har ett nybygge på gång när man plockar fram det dagen efter? Jag blir lika fascinerad varje gång.

Året närmar sig sitt slut och jag har fortfarande inte  skrivit  ett enda rikgtig inlägg  angående biodling. Äsch, det är långt kvar. Och det finns ju värre brott än att inte hålla sitt ord. Tex att göra salva. Av vax och olja. Till männsikohänder. Tänk att någon som gör det kan hamna i finkan på grund av… läs mer.

Det kan bli 2 års fängelse – samma som för lägsta straffet för våldtäkt.

“Våldtäkt är ett av de allvarligaste sexualbrotten. Den som med våld eller hot tvingar en annan person till en sexuell handling som är allvarligt kränkande döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.

Fängelsescen

En styck uschlig våldtäktsman: “Va sitter ru inne för?”

Salvmannen: “Jjjjjag har blandat olja och vax och gjort salva och skrivit salva på burken och gett bort bbburken till en god vän som har problem med torra händer.”

Uschlig våldtäktsman: “Det var det dummaste jävla ljug jag någonsin hört. Sämre än: “Jag har inte gjort nåt – jag är oskyldig.”

Och så skrattade han ihjäl sig, han som  eventuellt skulle suttit inne lika länge***(länge för salvtillverkning alltså) som Salvmannen. Våldtäktsmannen, med offer som tvingas leva med en traumatisk upplevelse hela livet och salvmannen, med offer som tvingas leva med mjuka sköna händer tills burken tar slut. Ja, det är för jävligt!!!

Om jag skulle börja göra salva för att ge bort och sedan blir hämtad av polisen, så har en kompissa tipsat mig om vad jag ska säga i polisförhöret.

“Jag gjorde salvan i sömnen”

Undrar om de kommer fråga vad jag hade på mig? För hade jag kort kjol när dessa salvor gjordes – då lär jag ha varit aktiv i mitt salvgörande – fast att jag sov.

Eller??

Alt 2 – ett annat sätt att komma undan:

Jag: “Det var han som gjorde det”
Min man: “Det var hon”

Alt 3 – “jag är ett offer”

“Salvan ville bli gjord och såld.  Olivoljan och vaxet gjorde ju inget motstånd och sa inte: “jag vill inte”. Och etiketten – den var så följsam.”

Tycker du att det borde vara annorlunda regler för salvtillverkning – gå in här och skriv på.

Häpp