Vad kan jag säga om det här året? Det har varit ett riktigt bra år. Om jag fokuserar på året som honungsskördare, så kunde det varit bättre. Men nästa år kommer det att bli bra. Det vill jag tro. På det ena eller andra sättet. Gärna på båda. Jag visualiserar att alla kvarvarande bisamhällen överlever och att honungsskörden tredubblas. Ååå, vad glad jag blir! Av bara tanken.

Och det är ju tanken som räknas. Eller hur? I alla sammanhang?

Vi skulle åka till Chrilles syrra för att fira jul. Skulle bara. Jag är som barnen. Ska bara… Japp, jag skulle bara ut på nätet och sätta in lite pengar till Rädda barnen. Vackert så. Men vad gör den usla människan? Jag loggar på och har som vanligt ett gäng fönster öppna mot internet…tappar bort mig…kollar här..kollar där…bokar kurs och bokar hotell.

“Susanne är du klar?”
“Ja, jag kommer. Ska bara stänga ner.”

Stängde ner och hoppade i kängorna, tog jackan och de sista kassarna och gick ut till de andra, som satt och väntade i bilen.

Det är tanken som räknas ibland, men inte alltid. Nu har dock den tanken övergetts till förmån för handling. Bra!

Något annat som är bra är när mojjan hojtar, smsar eller ringer och meddelar: “KAFFI!” Finns det något ljuvligare än detta ord? Ja, det kanske det gör men… Släpper det jag har för händer och skuttar in. Är jag ute i vinterkylan och jobbar och kommer in, så är det mysigt att få sätta mig vid kakelugnen i den goa värmen, för att värma mig dricka en kopp java. Jag får en euforisk känsla av våra kaffestunder.

Likaså när jag fått undan alla akuta måsten och får sätta mig och bokföra. Vilken lycka! Det är fruktansvärt roligt. Eller när jag står på marknad. Shit vilken energiboost! Det är så kul att träffa kunder.

Eller när jag sitter i bilen och kör någonstans. Visst är det makalöst fantastiskt?! Sitter i en fåtölj och bilen tar mig dit jag vill. Eller när jag lyfter ner lådan från samhället med mycket honung. Kroppen fungerar. Musklerna orkar. Eller ljudet av binas surr på våren – öronpoesi. Ljuvligt!

Eller när jag tar av mig bioverallen och de tjocka vinterstövlarna i 26 graders värme efter genomgång i en bigård. Åh, så gött. Eller ännu hellre när jag får tag i vattenflaskan efter samma övning. En glasflaska med gammeldags spänne full med kallt vatten, som stått i skuggan av bilen. Klunk, klunk, klunk. Klunkar av livet.

Eller när någon nyligen köpt någon av mina burkar och hör av sig direkt och bara vill ha mer, för att det tog slut på en gång. Eller när jag kikar på kidsen och gubben, när de inte ser. Bara sitter och suger in dem med blicken och känner att det här är grejen.

Dessa lyckorus är värda allt.

Inför året har jag många planer. Jag tänker dock inte delge dem här.

Förra året skrev jag att det skulle bli ett riktigt biodlingsinlägg 2016, men det har jag inte lyckats med. Inte för att jag tror att någon bryr sig, men jag ber ändå om ursäkt. Förlåt!

Att be om ursäkt är enkelt och känns bra. Jag fick en beställning på en hink på en tillställning i somras. Jag skulle höra av mig, men hittade inte var jag hade skrivit upp telefonnumret. Tiden gick. Hittade det för några dagar sedan. Ringde upp på en gång med röda kinder och bad om ursäkt. Dessa gulliga människor hade såklart undrat varför jag inte hört av mig, men ville fortfarande ha en hink. Dörrleverans såklart!

En fundering jag har haft under min tid som biodlare är hur många gånger jag lyfter samma kilo honung? 18 gånger kanske, men mer troligt är väl 25 gånger. Då tänker jag mig att honungen tappats på burk och delvis säljs på marknad. För det är väl inte bara jag som har med mig alldeles för mycket och får bära “hem” mycket igen. Om jag skulle ha 1 tons honungsskörd bär jag 18, alternativt 25 ton. Får jag 2 ton i skörd bär jag 36 alternativt 50 ton (lägger undan miniräknaren nu) och så vidare, i all oändlighet, tills diskarna inte orkar tjoppa tillbaka sig vid vila, utan ryggkotorna sitter som klistrade mot varandra. Sen bär jag sockerlösningen också. 1 ton bärs ca 4 ggr, dvs 4 ton till och en jäddra massa annat såklart.

Hur många meter eller hur länge framgår inte som synes, men det räcker så här. Det är ju inte så att kroppen skriker efter ett gympass med tyngder efter en dag under bisäsongen. Fast det kanske hade varit nyttigt. Ren tidsmässigt ryms det inte då. Det får räcka med armvevningar och äppelplockningar påväg till biboden. Nu känner jag mig dock lite sugen. Dottern är på mig. Ska nog spana in närmaste gym, men först chokladasken, som står på bordet.

En chokladbit som släpps i vakuum – fritt fall.

Jag hoppade fallskärm en gång för länge sedan. Först åkte vi upp i ett litet propellerplan, där piloten fick plats. Det gladde oss mycket. I övrigt var vi fyra till som fick plats. Vi satt på golvet. Fotografen/filmaren fick säkert också plats, men han hängde typ till hälften utanför flygplanskroppen hela vägen upp till cirkasisådär 3500 meters höjd. Det är i alla fall så jag minns det. Det tog en gruvlig tid innan vi kom upp i hopphöjd. Under tiden jag noterade detta domnade fötterna sakta bort av kyla.

Dags att hoppa. Hoppa o hoppa?

Först satt jag med benen dinglande utanför planet. Sedan böjde jag dem bakåt mot flygplansmagen och föll framåt. Då det var ett tandemhopp föll således han, som satt bakom och ihop med mig, samtidigt.

Fritt fall, i vardagligt tal, med både gravitation och luftmotstånd som påverkan. Efter att ha kippat efter andan smackade linsen ur ena ögat och smetade platt ut sig mot visiret. Om jag inte minns fel så kom vi upp i över 200 km/h. Det var svårt med andningen, skulle kanske hållit andan? Jag som hade svårt att andas när jag åkte moppe i 30 km i timmen!!! 🙂

Killen som jag satt ihop med ryckte så småningom i tåten, eller så, och fallskärmen vecklades ut. Vi svängde hit och dit över Strömmen och Gärdet i Stockholm och det var utsikt och det var mark, som närmade sig hastigt och sen så duns i backen.

Gjorde det ont i de bortdomnade fötterna vid landning? Var det en härlig känsla att dingla högt där uppe i luften? Eller var det bara obehagligt? Var jag upprymd efteråt eller kände jag mig alldeles tom? Oavsett gäller det att välja sin choklad nogsamt.

Det företag som jag köpte mumsiga chokladpraliner av förra året har konkat. Trist. Inte lönsamt.

Vad tjänar jag på honungen OM jag har en enskild firma, inga kostnader och inte heller några andra inkomster och säljer 1 alternativt 5 ton honung till Svensk Honungsförädling?  Allt enligt skatteverkets skatteuträkningstabell

Obs! Det blir en faslig röra på kolumnerna i mobiltelefonen

Vikt             Försäljning                 Skatt &egenavgifter:             Netto år/månad
1 ton          37 000 kr                    13 382                                             23 618/2000
5 ton        195 000 kr                     81 319                                           113 681/9676
********************************************************************************
OM jag får ett resultat (intäkter-kostnader) på 300 000 (man får drömma) exklusive moms (försäljning direkt till kund och butik) – får jag ut:
300 000 – 142 629(slutlig skatt) =157 371,  ca 13 000/ månad
********************************************************************************
För att få ut lika mycket som någon som tjänar 25 000 brutto/månad eller ca 19 000 netto/månad behövs ett resultat på 540 000 kr

Då behövs ytterligare ca 6 ton honung produceras och säljas till Svensk Honungsförädling (om 0 kr i kostnad, ;-))

– Hur många ton har jag lyft då?

300 000 + 240 000= 540 000 – 309 635 (slutlig skatt) = 230 365
Av min vinst går i sådant fall 57,3 % till skatteverket som i sin tur går till oss alla och jag får 42,7 kvar

Har jag verkligen förstått?

Och nu tänker någon pigg och käck, men varför säljer hon inte allt på marknader?

Om en normal årsarbetstid är 1808 timmar för en vanlig heltidstjänst… i alla fall enligt wikipedia
så 1808 timmar/8timmarsdagar=226 dagar

Hur lätt är det då att kränga 6 ton honung på marknad?
52 veckor /år betyder att det finns 104 lördag och söndagar (Vem var Einstein?)
14 timmar räknas som genomsnitt per marknad (ändra efter behag)
Antal timmar= marknadsdagar * 14

Försäljning                                                                                                       Antal timmar görs  till
kg/marknad     Marknadsdagar    Antal timmar                        antal  8-timmarsdagar
15                          402                                (402*14) 5628                      (5628/8) 703
25                          240                                (240*14) 3360                      (3360/8) 420
50                          120                                ( 120*14) 1680                     (1680/8) 210
osv…
Försäljningen för de 6 tonen honung ovan är alltså utöver tiden som det tar för att ge ett resultat på 300 000 🙂
Men har jag inte glömt något angående tidsåtgång. Jovisst. För att kunna sälja någon honung finns lite sysslor som biodlingsföretagare/biodlare pysslar med. För det är det vi biodlare gör. Pysslar.

skrapning av döda bin i alla kupor under vinter/vår
omhändertagande av ev döda samhällen
avlägsna gammalt vax ur ramar
skrapning,kokning, desinficering av lådor
skrapning kokning, desinficering av ramar
skrapning,kokning, desinficering övrigt
smälta/rena avtäckningsvax
smälta/rena övrigt vax
vax till vaxhanterare för vaxkakeprod/alt göra själv
inköp av virke till ramar och lådor mm
ramtillverkning: såga hyvla,borra,ihopsättning,spika hylsor,
trådning av ramar
smälta på vaxkakor på ramar
lagning ramar,lådor, övrigt
lådtillverkning: hvyla, såga, ihopsättning lim o skruv
oljning
målning
inköp, övrigt
mottagning av leveranser, alt transport,upp- och inpackning
ev vårfoding
ev varroabehandling vår
biskötsel var tionde dag i snitt 30 min/samhälle
packning av bil,
drottningodling alt köp
drottningbyte
avläggarbildning
flyttning av samhällen
SLUTskattning
myrsyrning
oxalsyrning
vinterfodring
musskyddfixning
avtäckning
slungning
tappa i kärl
grovsilning
finsilning
rörning
tappning på burk
packa i lådor
göra etiketter – layout
skriva ut etiketter
etikettering av burkar
städning (av lokaler)
diskning av slunga, kärl, rörare mm
körjournal
planeringstid
bokföra
fakturering
betalning fakturor
momsdeklaration
bokslut
deklaration
affärsplan
budget
RESTID till det mesta ovan
och allt som jag har glömt
Vissa arbetsuppgifter kan såklart lejas bort mot att kostnaderna ökar. Det gäller att disponera sin tid.

Hur lyder nyårslöftet för 2017?

1.När jag har rast/lunch ska jag bara sätta mig och fika/äta och sedan njuta den kvarten eller halvtimmen. Inte bara 15 sekunder och sedan öppna datorn för att göra en beställning, en faktura eller leta info… Nej, jag ska anta utmaningen att bara sitta och låta allt vila.
2. Vi ska köpa gymkort. Men jag lovar inte att vi tar oss dit. 🙂

((((rättningar mottages med tacksamhet))))

G O T T   N Y T T  Å R!

Susanne