Månad: april 2014

10 skäl att inte bli ledsen för att bina dött

1. Det blir inte så mycket kladdande med avtäckning, slungning och sånt tjafs.
2. Honungen kommer vara slut innan julmarknaden. Slipper således förfrysa tårna. (Men får inte heller användning för mina varma dyra vantar, som jag köpt enkom för detta ändamål.)
3. Slipper betala 1000:- för att få ha bina på Sveaskogs marker. (Ifall att jag hade planer på det.) Sveaskogs avtal kostar nämligen så mycket, om det inte gått ner i pris sedan jag frågade. Med tanke på att hela lilla verksamheten kraftigt går back, så är det inte så lockande att betala en enda krona till Sveaskog av det och flera andra skäl. Med tanke på att bidöden är ett problem runt om i världen borde väl Sveaskog ställa upp med sina marker, utan att själva avtalet ska kosta 1000:-. Per år. Det här vore kanske något för SBR att ta tag i. Medlemsnytta!!
4. Man behöver inte utfodra ett dött samhälle.
5. Man behöver inte ge myrsyra eller oxalsyra till ett dött samhälle och på så vis eventuellt fräta sönder någon vital kroppsdel (inte för att jag känner till att någon någonsin har gjort det – å andra sidan är det mycket jag inte känner till).
6. De andra steklarna, dvs myrorna, som tog över kuporna (i två fall) blev glada för BIFOREN och det är ju kul att BIFOREN får känna sig uppskattad. Det känns dessutom så bra att utfodringen kom till nytta. (Tänkte jag fel nu – bara nu.)
7. Jag kan ta det lugnt med oljandet och målandet av alla lådor som jag trodde vi skulle behöva i år. Ingen brådska längre.
8. Det samma gäller ramarna som tillverkas i Kempes Skogsbod. (Behöver du köpa nya fina ramar så hör av dig.)
9. Vi gynnar de som säljer bin. Vad bra vi är!
10. Där tröt det. Kommer inte på något mer. Snörvel, snyft, buhuuuu.

“Mamma.”
“Mamma, varför gråter du?”
“Bina har dött.”
“Alla bina?”
“Nej, inta alla. Många!”
“Va bra! Då kommer du inte hålla på så mycket med det där.”

10. Jag kommer inte “hålla på så mycket med det där”.

Ett varmt tack till alla som skrev om sina biförluster i Gadden nr 1 2014 på Biodlingsföretagarnas hemsida. Efter tre Resorb (vätskeersättning som är bra när uttorkning är en riskfaktor) och Gaddenläsning så känns det lite bättre.

Vill Du läsa vad Jordbruksverket skriver om “Bisamhällen som dött under vintern”?

Börja med biodling – Skaffa bin – Bli biodlare – Köpa bin – Hobbybiodling

Mitt i smällkalla vintern 2011 kom jag på att jag skulle börja med biodling . Min erfarenhet av bin och biodling var getingar i saften. Ingen alls alltså. Googlade på nätet, men jag hittade inte någon biodlingskurs att gå i Sala. Däremot hittade jag ett protokoll från ett möte med namnet på en man boende i Salatrakten, som kunde tänka sig att ha kurs. Direkt skickade jag ett mail och frågade om han skulle ha kurs och det skulle han. Han skrev att han lovade ha kurs även om jag blev den enda sökande. Jag log hela tågresan ner till Halmstad (för jag satt nämligen på ett tåg  och blev glad).

Där och då startade många tankar och funderingar. När äntligen kursen började hade jag 1000 frågor om bland annat utrustning. Biredskapsförsäljarna på nätet erbjuder flera varianter av allt och jag var verkligen åsnan mellan hötapparna. När jag senare frågade alla underbara hjälpsamma “gubbar” i föreningen om råd hade alla sin åsikt. Precis som jag har (trots min ringa erfarenhet) i dag. Åsnan hade fått ännu fler hötappar. Förvirringen var total och jag önskade att någon sa: Du ska ha det här!

Därför har jag gjort en MINIGUIDE för den som ska börja med biodling och bara ha några få samhällen.

Några av länkarna fungerar inte längre – men du får en hint om var du ska söka och vad du ska söka efter.

Miniguide – Börja med biodling (docs)
Miniguide – Börja med biodling (pdf)

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑