Deprecated: Required parameter $object follows optional parameter $theme in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/includes/popular-posts/class-popular-posts.php on line 500 Deprecated: Required parameter $atts follows optional parameter $theme in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-for-wordpress/includes/popular-posts/class-popular-posts.php on line 500 Deprecated: Required parameter $klarna_order follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/class-kco-subscription.php on line 205 Deprecated: Required parameter $klarna_order follows optional parameter $subscription_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/class-kco-subscription.php on line 231 Deprecated: Required parameter $recurring_token follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/classes/requests/checkout/post/class-kco-request-create-recurring.php on line 23 Deprecated: Required parameter $klarna_order_id follows optional parameter $order_id in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/includes/kco-functions.php on line 474 Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/themes/hemingway/functions.php on line 240 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/8/d/d/kempesskogsbod.se/httpd.www/wp-content/themes/hemingway/functions.php on line 240 oktober 2014

Månad: oktober 2014

Fejjan

När jag stod på marknad på Hantverkshelgen i Västerfärnebo hade jag en jättetrevlig kund. Nej, jag hade en hel hop med jättetrevliga kunder. Men just den här trevliga kunden var tjejen som har skrivit ihop en story om våra bin på Länsstyrelsen Västmanlands facebooksida.

Jag har inte facebook och kan inte kommentera på sidan. Men, det är roligt att läsa kommentarerna och jag diggar extra mycket tjejen som säger att vi har VÄRLDENS GODASTE HONUNG. <3 Vilka välutvecklade smaklökar hon har.

🙂

Angående att ha ett facebookkonto eller inte, så har jag kommit så långt, att jag funderar på att ha ett för mitt företag KEMPES SKOGSBOD. Får se när allt lugnar ner sig.

Igår kom det ett brev från polismyndigheten i Västmanland och jag blev alldeles skräckslagen. Kan man bli skräckslagen, så är det bara att bli det. Hela tiden. Friskt?

Adrenalinpåslag utan fysisk aktivitet. Tror inte att det är hälsokost för kroppen.

Sen kan man undra med all rätt. Anser jag mig vara kriminell och borde bli skräckslagen? Svar: Nej.

Jag kom på, innan jag öppnat brevet, att jag fått blanketter att fylla i för ett nytt körkort. Nej, nej, nej. När var det mitt körkort skulle gå ut? Var har jag gjort av blanketterna? Jag minns att jag hade dem, när vi var evakuerade, men var hamnade de sen? Leta, leta, leta. Hittar det inte. Var är körkortet? I börsen.

Var är börsen? Var har jag gjort av börsen? Måste kolla vad det står för datum på körkortet. Leta, leta, leta.

En klassiker för min dotter när jag letar efter något är: “Ska du inte ringa efter den?”

Kul! Jättekul. Morr.

Visst, det händer några gånger om dagen, ibland, att jag får ringa till min mobil från andra telefonen. Men den är ju så liten och finurlig på att hitta gömställen. Inget konstigt med det.

Ut i mörkret. In i bilen. Puh. Där låg börsen. In i huset. Öppna börsen. Puh där låg körkortet. Vilket datum? Nej, nej, nej. CHRILLEEEEE, jag får inte köra bil. Körkortet har gått ut.

In på en hemsida och beställa nya papper. Funkade bra. Det kändes som att jag inte var först på planeten i det ärendet. Väl fungerande hemsida. Ringde dessutom  för att kontrollera vad som händer nu. Mannen jag pratade med fick ner pulsen på mig. Det är luuugnt.

Ja, och så hade jag oroat mig i onödan. Än en gång.  Jag får köra bil. Ett tag till.

Men nu var det inte körkortet brevet handlade om.  Det var ett brev som skickats ut till alla som äger fastighet i eller intill skadeområdet för DEN skogsbranden. Polis och åklagare bedriver en förundersökning gällande brottet allmänfarlig vårdslöshet. Om vi är aktuella som målsägande ska vi fylla i bifogad blankett. Syftet är att kunna fastställa antalet målsägande samt skadans omfattning. Vi ska dessutom ange om skadeståndsanspråk finns.

Surfade runt lite på brottsoffermyndighetens hemsida. Blev inte klokare. Jag vet vad ni tänker!!

🙁

😉

Skadeståndsanspråk finns. Har vi skadeståndsanspråk, men inte kan precisera dessa, är det ett alternativ att skriva det. Ja, då får man väl precisera sig om det skulle bli aktuellt med skadestånd. Kanske. Eller så…

Apropå ut i mörkret. In i bilen.

Idag siktades en varg ca 150 meter från vårt hus. Det var vi som siktade den.

SKRÄCKSLAGEN

Mailade några som jag vet har hund och vill ha varginfo. Ville skriva under med rödluvan, men de två bredvid mig tyckte inte att det var passande.

Hädanefter ska jag kolla på mamma hela vägen in i husvagnen. Och ser jag ett par gula ögon i mörket så …

CHRILLEEEE!!!!

Åh, tänk om inte Chrille är hemma.

Då ligger saxen och stenarna och nålen och tråden framme.

Hälsningar/ Rödluvan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer eller mindre sur?

Vi som bor/har fritidshus här i Gärsjötorp har haft lite funderingar kring skogsmarken och sjön efter skogsbranden. Vår granne skrev ihop ett antal frågor och Länsstyrelsen i Västmanland har besvarat dem.

Frågor om sjön:

Eftersom skogen runt omkring sjön till största del är totalt sönderbrunnen så undrar jag vad detta innebär för sjön?

Vi har inte sett hur strandzonen ser ut runt sjön, men troligen kommer det avbrända vegetationstäcket göra att vi får en erosion från markerna runt. Sjön kommer nog att grumlas, men den effekten blir nog störst i början. Sjön kommer påverkas vattenkemiskt.

2.       Kommer det bli väldigt surt?

Gärsjön kommer påverkas, men hur stor effekten blir vet vi inte. Gärsjön var ganska sur redan innan branden så det finns risk att den kommer att vara rejält sur under en period. Försurrningseffekten beror på att svavel frigörs från svavelföreningar i växtligheten som brunnit. Detta ger upphov till bildning av svavelsyra i mark. Men på sikt kanske magnesium och kalcium från askorna ge en basisk effekt som neutraliserar. Det är inte otänkbart att effekten på sikt istället blir positiv, dvs Gärsjön blir mindre sur.

3.       Kommer sjön att behöva kalkas?

Nej, troligen inte. Sjön har inte kalkats tidigare och är inte heller lämplig att kalka pga att den har ganska kort omsättningstid. Eftersom vi inte vet hur den kommer påverkas riktigt är det dessutom omöjligt att beräkna rätt kalkdos.

4.       Hur påverkas växtligheten i sjön?

Förmodligen finns mest ganska försurningstålig växtlighet i sjön, men vi vet inte hur den kommer påverkas.

5.       Hur påverkas fiskarna?

Vad vi vet finns bara abborre och gädda i sjön. De är ganska försurningståliga. Rom och yngel är känsligare än vuxna individer så om det blir en försurningseffekt kommer reproduktionen gå dåligt under något/några år, men bestånden kommer troligen att återhämta sig. Mörten är försvunnen sen tidigare.

6.       Hur påverkas alla groddjur i och kring sjön?

Groddjur är känsliga. Troligen är Gärsjön tillräckligt sur redan för grodor inte ska reproducera sig något vidare i den (och dessutom rovfisk). Men det finns ju gott om våtmarker runt om och partier där branden inte varit så kraftig. Många grodor har förmodligen sökt skydd i våtmarkspartier med utströmmande grundvatten.

((Det här är blogginnehavarens kommentar. Grodor har reproducerat sig  i sjön i alla år vi har haft torpet. I alla fall en sort.))

((Det här är vår grannes kommentar efter detta inlägg:  “Inte bara en sorts groddjur utan tre sorter har förökat sig rikligt i/vid sjön varje vår sedan vi köpte stället 2001. Det rör sig om ”vanliga” bruna grodor, ”snabbgrodor”(ljusbruna med 2 längsgående mörkare streck på sidorna och som hoppar iväg blixtsnabbt med långa hopp)samt paddor (som majestätiskt går fram i lugnt gemak). Hoppas verkligen att inte dessa försvinner!”))

7.       Kan vi bada i vattnet?

Jag tror det, men jag skulle avvakta innan vi ser hur läget ser ut till nästa sommar.

8.       Kan vi vattna växter med vattnet?

Här är jag ingen expert, men det beror nog på växterna. Matjordar brukar ju vara ganska kalkrika och buffrade mot försurning, men tåligheten kan nog skilja sig betydligt åt mellan olika växter om det skulle visa sig att Gärsjön blir väldigt sur.

9.       Har ni fått in andra frågor som jag kan ha glädje av att få svar på gällande sjöar i brandområdet?

Vi har fått lite liknande frågor om vattenkvalitet och brunnsvatten. Om ni har en egen brunn skulle jag hålla koll på färg och smak och försöka få en analys av vattnet till våren. Än har det varit för torrt för att grundvattnet ska bli påverkat, men om det blir en blöt vår kanske.

Frågor om skogsmarken:

1.       Har hört att en del av området kommer bli naturreservat, stämmer det?

– Ja det stämmer. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket arbetar med att reda ut förutsättningarna för en framtida reservatsbildning. I arbetet har naturvärden, markägarnas intressen och resurser för att ekonomiskt ersätta markägare spelat en avgörande roll för hur en framtida reservatsbildning i området ska se ut. Länsstyrelsen har sammanfattat de prioriteringar som styr arbetet i ett nyligen upprättat inriktningsbeslut. Läs mer om inriktningsbeslutet:http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/nyheter/2014/Pages/naturreservat-i-brandomradet.aspx

2.       Jag förutsätter att de stora träd som fällts för att säkra vägarna kommer att tas bort (Det ser förskräckligt ut som det är just nu! Det räcker för oss att behöva se allt som är sönderbränt!)Vem tar bort dem och när?

– Skogsägarna kommer att ta bort de träden som har fällt och det kommer ske så snabbt som möjligt. Det är en prioritet.

3.       Kommer vägkanterna att hållas efter även om det blir naturreservat eller kommer vi bli totalt  ”invuxna” med ännu trängre vägar än i nuläget?

– Länsstyrelsens ambitioner vad gäller vägstandard regleras i normalfallet av om vägen är öppen för allmänheten eller inte. Hur vi kommer att hantera denna fråga kommer vi att veta mer om när det blir tydligare hur reservatet kommer att se ut och vilka vägar som ska tillgängligöras för allmänheten.

 

4.       Tar man hänsyn till oss som bor i naturreservatsområde så till vida att man håller efter skogen närmast våra tomter så att vi inte riskerar att träd faller över oss/in på våra tomter?

– Den situationen måste hanteras och det brukar i första hand ske genom att det i besluten om naturreservat medges möjligheter för reservatsförvaltaren att ta ner farliga träd i anslutning till bebyggelse m.m. eller motsvarande. Därefter får man hantera situationerna som uppstår från fall till fall.

 

5.       Hur får vi besked om när vi tryggt kan våga gå ut i icke nedbrunna resp nedbrunna skogsområden?

– Det kan dröja flera månader innan allmänheten får tillträda marken. Det är beroende på väderförhållanden. Vi hoppas på mycket regn och storm som kan fälla träden och vatten som kan släcka bränderna som finns nere i myrarna. Vi kommer att kommunicera på Länsstyrelsens webbplats samt andra kommunikationskanaler.

Civilkurage med nylle

Det händer grejer här. Bergvik, eller ska jag säga Korsnäs/Billerud, är här och avverkar. De ringde en dag och kunde komma nästa dag. Då tackar man inte nej. Då tackade vi jaaa.

Det betyder mycket för synintrycket, att slippa det brunbrända och svarta. Inte behöva ha träd liggande kors och tvärs. Skönt med en skogsägare/förvaltare som visar sådan medkänsla. Jag hoppas verkligen att alla andra, som känner som vi, blir hjälpta på samma sätt. Tack BERGVIK-KORSNÄS-BILLERUD. Tack särskilt till en person. Och till en till, på Länsstyrelsen.

Det blev superfint mitt emot den nyanlagda gräsmattan efter att Bergviks skördarkille hade varit där jobbat. Exakt så här superfint blev det. Vill nämna, så att ingen annan behöver skämmas, att bilder i det här inlägget har jag tagit.

andra sidan vägen
Nu har samme redige påuppdragavBergvikkille fixat “hela” vår skog. Det var så bra när man bara såg de främsta träden. Då inbillade vi oss att vi hade lite, aber doch, lite skog. Nu ser vi vad vi inbillade oss att vi hade och även vad vi inte längre har. Man lär ju fejsa verkligheten. Väx upp Susanne!

Japp, säger jag då. I samma takt, som det kommer att växa upp på den avverkade marken. Skönt att ha gott om tid på sig.

Alltså vi köpte skogen för att vi skulle ha ved att elda med tills vi kolar vippen.  Har vi det fortfarande? Hmm.

Så här såg det ut efter branden men före avverkningen. Ungefär.

föremen efter branden

Sedan såg det ut så här.

mittemellan
Och, nu är det så här.efter med vår trevliga skördarkille0

Vi gläds åt att vi kommer att ha mer kvällssol  alla härliga sommarkvällar vi har framför oss. Vi har pratat i alla år om att kapa grantopparna i fallande linje i solnedgångens riktning. Nu skötte det sig själv. Ja, och vi slipper att bli stämda för en fallande linje. Bella, liksom jag, vill bo mitt i skogen. Men, det går inte att plocka ner månen heller.

Somlig i vår familj, den har skägg, tror att vi har en liten Svedjenäva på bild. Lägger ut den här så får vi se o.m någon protesterar. Själv säger jag att det är en typisk Midsommarblomster och klarar av att bli hånad. Bladen är på tok för någonting, för att vara Svedjenäva. Hoppas att jag har fel och att Skäggis har rätt.

midsommarblomster eller

Sedan har vi en liten gul någotingannat på bild. Vi lägger ut bilden  och väntar på att någon talar om att det är något alldeles fantastiskt. Vanligt. 🙁

gul blomma

Jo, och den här lilla gynnaren har också poppat upp. Vad är detta?

vit blomma

Den efemära floran är de växter som enbart kommer att finnas under en kort tid efter branden, i det här fallet. Är det någon som har någon bra sida på nätet att rekommendera?  En sida där man inte bara hänvisar till Brandnäva och Svedjenäva. Det måste väl finnas fler växter. Eller? Har inte haft tid att leta.

Vi har som mål att åka till Tyresta, men vi har inte kommit så långt än. Samtidigt är det spännande att ta en dag i taget och inte veta något annat än det som händer nu, nu och nu.

Såg och hörde Uddholm idag. Ja, alla andra har väl sett det förut. Men, det var första gången för mig. Vilken människa!!! Jag avgudar det jag ser och sett och hör och hört.

Han har gett CIVILKURAGE ett ansikte.

Tycker jag.

Denna människa inger hopp.

Vem är du?

Vem är jag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grönt är skönt

Gröna kläder. Militärkläder. Militärberedskap. Beredskap. Redskap för att ha beredskap. Om det händer något i Sverige som drabbar en stor stad, ett stort område eller hela Sverige. Vad har vi för beredskap? Har vi någon beredskap? Kommer vi ens att kunna kommunicera?

Ja, jag har ingen aning. Ska nog läsa på lite.

Vi var på ett skogsmöte i veckan. Det pratades skog. Inte helt överraskande. Tre år kan det ta innan “allt” är klart med skogsbrandsdrabbade skogen i helhet. Ja, det kan väl ta både mer och mindre men…

Vi var på ett annat möte om hur man ska bete sig i skogen som brunnit, om man ska vara i skogen. Efter mötet kände jag precis som innan mötet, att man ska inte vara i skogen. Punkt. Inte sådana som jag i alla fall. Och eftersom jag är diktatorn i familjen, så bestämmer jag att det gäller även min man. Och naturligtvis barnen, men det behövde jag väl inte skriva. Mormor och katterna gör som de vill. 🙂

Maken frågade i morse om han kunde somna om istället för att stiga upp. Skälet han angav var att han knappt hade kunnat sova i natt. Jag sa nej. Han somnade om. Jag tror vi ska ta och prova lite demokrati istället. Ska pappa stiga upp?

I fredags var det ytterligare ett möte i Västerfärnebo, där den som hade frågor till  kommunen, länsstyrelsen, räddningstjänsten och polisen (var det en myndighet till?)  angående skogsbranden kunde få dessa besvarade.

Personligen hade jag redan ställt frågor och yppat min åsikt till “rätt” personer, sånär som på en fråga.

När på måndagen kände räddningstjänstens ledning “shithurihelveteskadethärgå”?

En man som hade ett bättre sätt att uttrycka sig på ställde frågan.

Rätt tidigt på måndagen var ett svar.

Det betyder något för mig.

Rätt tidigt på måndagen.

 

Nu ska jag visa något kul.

20140817_134226

IMG_4286

IMG_4279

Fint va!! Det känns så bra att ha fått bort det svarta otäcka som påminner och att det istället har blivit så grönt och skönt. Tack Länsförsäkringar!  🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑