Månad: maj 2015

Shock the monkey

Låtar poppar upp som majskornen ur det brynta smöret. Det gäller att lägga locket på i rätt tid.

Tänk om, tänk om… tänk om samhällena som står på rapsen har exploderat i utveckling. Det var tvärlugnt för 8 dagar sedan. (Ja, då var det det.)

Tänk om, tänk om…

Tänkte om. Drog med Lilla Grå, som fått ett nytt batteri och därmed är på hjulen igen. Det var i grevens tid skulle jag kunna uttrycka saken, eftersom jag inte är dansk.

På med fler lådor. Nu lär jag göra rent vår nya fina slunga.

I onsdags for alla containrarna sin väg. En snubbe skulle hämta båda på morgonen. Ja, det trodde vi i alla fall. Hans intention var att ta med sig den tredje, som inte var “hans”. Tur att vi var hemma. Fniss. Ja, det hade väl blivit lite tokigt i kommunikationen. Varför inte?

På kvällen kom en annan snubbe och hämtade den lilla vita. Jag frågade om jag skulle flytta Yarisen. “Nej, det blir inte lika spännande då”. 🙂 Me like!

C har snart isolerat det oisolerade utrymmet. Det är fortfarande ett kallförråd, men med isolering och OSB, som jag gärna vill kalla MDF. Chrille tycker att vi ska kalla OSB för OSB, när jag frågar om vi inte kan kalla OSB för MDF. Eftersom man ska välja sina strider, så är ärendet inte avslutat. ;-).

Hur som helst. Jag fullkomligen ÄLSKAR OSB. Det är så snyggt med OSB. OSB är så träigt vackert. 🙂

Den bruna isoleringen köpt på Hedins är också snygg. Fast den syns inte längre. Synd. 🙂

Ett skarpt intellekt som lever i symbios med ett hjärta fullt av godhet – det är en egenskap värd att uppskatta. I sällskap med prestigelöshet är det den typen av männsikor som är mest lämpliga för befattningar som innebär att makt innehas. En sådan person träffade vi häromdagen. Det visar sig om jag har fel.  Någon annan som jag  känner kanske känner igen sig?

I torsdags passerade det ett antal minibussar och stora bussar. Har man misslyckats med skyltningen eller vad?
Det finns en turistväg som “alla pengar har gått till” enligt uppgift. Använd den då!

Nämen! Det går inte, för det är skyltat “förbud mot trafik med fordon” “gäller ej obehöriga”. Ja, eller så. Och desssutom sitter det en bom med lås om man skiter i skylten och kör vidare. Eller skiter i att skita i skylten och går vidare.

På länsstyrelsens hemsida står det att läsa:

“Även om området nu är öppet för allmänheten att vistas i är det inte mer tillgängligt med bil än vad det har varit. Länsstyrelsen räknar med att kunna erbjuda en bilväg genom området efter sommaren.”

Den första meningen gör mig fundersam. Den andra förklarar skylten och bommen.

Sätter mig på trappen och reflekterar: Jag har aldrig gillat djurparker – inte ens när jag var barn. Något som jag däremot alltid har hållit högt är egen integritet – även när jag var barn.

Alla ska komma ihåg att det är “alle mans rätt” att glo för alla i en buss som passerar oss – men jag kan inte tycka att det är att visa boende hänsyn. Men, det finns idioter som glor på skadade människor vid olyckor också. Jag är inte en av dem som gör så.

Apropå gloapor i  buss. Dottern fotade dem och jag nöjde mig med att spontanknacka lite på skallen. I en annan buss satt bland andra  en glad gosse med rutan nere och hojtade glatt. Blev glad, ropade hejhej och vinkade. Olika falla ödets lotter.

Vi har fått lite olika förslag på aktivitet, när gloapor passerar i buss:

  • Vinka till gloaporna
  • Stoppa bussen och bjuda dem på bananer. Som komplement.
  • Moona
  • Göra aprörelser (?) och  dunka oss för bröstet. Kanske gör de likadant då? 😉
  • Låtsas som att det regnar och dra ner sydvästen

Fler förslag önskas.

Shock the monkey

 

 

 

Cause I gotta have faith….

Till och från dyker några enstaka ord från George Michaels gamla hit upp.

Inbillar vi oss eller har det varit ovanligt riklig blomning i år? Ja, trots denna kalla majmånad, som kunde varit kallare ändå. Citerar från smhi:s hemsida, publicerat av Misha Lundgren:

” Måndagen den 13 maj 1867 uppmättes -6,5° i Stockholm medan Uppsala hade smått otroliga -11,8° som lägst. En kuriositet i sammanhanget är att Uppsalas lägsta majvärde 1867 var lägre än det var under hela den mycket milda vintern 1991/1992.”

På de nyinköpta samhällena har första ingreppet, eller angreppet om man så vill, från 3/4 langsroth till HLS. Bort med lånebottnen och en låda 3/4 langsroth. En låda langsroth kvar på vår botten och sedan en HLS på. Adapters med spännband. Några fick stå kvar på en låda. Ett samhälle fick stå kvar på två langsroth och fick en HLS till. Ett gäng lådor, bottnar, spärrgaller, plasttäckskivor och spännband har frigjorts. Ett steg mot lämna tillbaka.

Har klippt drottningvingar på löpande band. Talar lugnande med mig själv och uppmanar klippfingrarna att inte krampa och handen att inte skaka. Börjar få till det. 🙂 Till alla inblandades glädje.

Myror siktades i en bigård. Ring, ring. “Brorsan, kan du köpa byggplast?” Det kunde han. Praktiskt att han befann sig i Västerås på väg till oss och inte i Halmstad på väg till Helsingborg. Får se om det hjälper? Byggplasten alltså. Gjorde lika förra året och det funkade hyfsat. Det försvårar i alla fall.

Tillägg: Ställe 1: på byggplasten hamnade pollen som trillat igenom botten och där gick myrorna kalasade. Inga problem att ta sig upp på byggplasten alltså. Myrorna gick inte in i samhället. Ställe 2: Det kryllade av myror på byggplasten och de traskade, lite otrevligt och utan betänkligheter, in i kupan. Vi hade fått två olika tips om kryddor, som myrorna inte gillar. Malen kanel och malda nejlikor.

Cause I gotta have faith….

Vi strödde runt samhällena på marken. Myrorna ryggade för nejlikorna, men var lika många dagen efter.

Obervation på flusterbrädan Myra kom. Bi kom. Bi jagade myra. Myra sprutade myrsyra från bakkroppen mot Bi. Bi tvärvände. Bi lommade in i kupan. Myrsyra finns för övrigt även i brännhåren hos brännässla.

Hur reagerar myror på ett område med en massa myrsyra? Ja, hur tänker jag nu? Jo, när man klappar myror (femte budordet) lite för häftigt och i större mängd så sniffar det myrsyra rätt rejält. Påverkar det nyanlända myror att dra känselspröten åt sig? Det verkade så här. Funderar. OM man hade en vallgrav runt samhället och fyllde på den med myrsyra – hade då myrorna vänt och gått någon annan stans? Grävare hitåt!

😉

Kikade ner i mina gamla samhällen, som står vid ett av rapsfälten. Jäddrar vad de byggde. Duktiga bin. Det finns bara ett begränsat antal utbyggda ramar. Förra året minns jag att de la honung i dem, istället för yngel, som jag hade tänkt. Får se vad som hamnar i dem i år.

Tillägg: de har tänkt som jag i år
Tillägg igen: samtliga har inte tänkt som jag.

DHL upphör inte att förvåna. Den 6 eller 7/maj skickades ett paket till oss. Tisdagen efter får jag jag ett meddelande om att de inte kunnat leverera. Jag ringer och frågar varför de inte kunde leverera? De säger då att en vägbom var i vägen. Det är det som är vitsen med vägbommar. Att de är i vägen. Och det stämmer bra. Om man kör över Lugnet. Jag frågade varför de inte ringde då? De påstod att de ringt. Finns inget samtal eller lämnade meddelanden från dem på min mobil.

DHL fick ytterligare ett telefonnummer och en exakt vägbeskrivning så att de skulle komma fram nästa gång, antingen på ena eller andra sättet. Informerade om skylten som säger att de inte får köra in i området och talade om att de får passera, eftersom de ska leverera till oss. 🙂 Damen jag pratade med talade om att nästa leverans var nästa tisdag.

Cause I gotta have faith….

Tisdag förmiddag ringde jag och kollade hur det gick med leveransen. Jodå, den skulle komma mellan 13 och 16. Cirka 15.00 ringde jag igen. Pratade med samma dam som förra tisdagen, det vill säga damen jag gett vägbeskrivningen och det extra telefonnumret. Hon sa att hon precis talat med chauffören och att han sagt att han levererat till oss förr, så han vet var vi bor. Bra.

Cause I gotta have faith….

Kom det någon? Nej.

Chrille ringde dem. Han pratar med en dam. En gång. Två gånger. Det slutar med att någon annan ringer upp Chrille. Denne undrar om vi kan åka och möta chauffören?

Obs, säljaren har betalat DHL för frakten och vi arbetar inte på DHL.
Svaret blev “NEJ”!

Men hur ska det då gå för de andra som ska få paket  frågar typ en stycken DHLavlönad rätt in i örat på Chrille via telefonluren. Det landade sådär.

? / Vad? / Det skiter väl vi i! / Eller, har vi något slags ansvar för DHL:s leveranser?

Hönan eller ägget. Kommer lönekuvertet först från DHL eller ska vi se till att andra kunder får sina leveranser före det?
Tål inte att funderas på.

Kom paketet fram senare på kvällen?

Cause I gotta have faith….

Ja. DHL-chauffören skulle bara äta på Västerfärnebo pizzeria först. 🙂

Vi blev sugna på pizza och frustande av skratt bad jag Chrille ringa den DHL-avlönade för att fråga om han kunde be DHL-chauffören…

Han ringde inte. Men frustade också.

Förra året fick vi åka till Eskilstuna och hämta växter som skulle levererats av DHL. Dessutom fick säljaren, som redan betalat frakten, en faktura för att paketet inte hade kunnat bli levererat. Precis som nu. Säljaren bestred den. Vet inte vad som hände sedan.

Containrarna Storebror och Lillebror är städade och tömda i omvänd ordning. Skulle hämtats i fredags. De står kvar. De står inte i sjön. De hämtar dem säkert på måndag.

Cause I gotta have faith…

 

BIENENSAUNA – BIBASTU

Vill ni också åka på en spännande utflykt?

Såklart!

När och var ses vi?

Lördagen den 30 maj kl 13.00 på Ludvika Gammelgård. Ta med fikakorg!

Vad gäller det?
Varroa som är alla biodlares gissel kan destrueras med värmebehandling enligt mannen som tillverkar “bibastun”. Stämmer det så är det fantastiskt. Tänk att slippa myrsyra och oxalsyra. Själva värmebehandlingen tar 2 timmar och görs genom att man täpper till samhället och sätter det på en specialgjord botten. Vi har blivit inbjudna till en demonstration och får då se exakt hur det går till.

När jag gjorde myrsyrabehandlingen efter branden förra året hade mina samhällen minimalt med varroa och det fick mig att fundera över om värmen hade påverkat kvalstermängden. Därför tycker jag såklart att det här är väldigt intressant.

Det finns en tysk hemsida som illustrerar bibastun.

Om du är intresserad av att delta så anmäl dig till: susanne@kempesskogsbod.se

Än så länge är det Ove, MariAnne, Chrille och Susanne som är anmälda.

Väl mött!
Susanne

Koko

Alla vet att gökhonan är en mycket god imitatör. Varje gökhona specialiserar sig på en värdart.  Så när en gökhona gör ett blått ägg för sin värdart gör en annan ett som är brunspräckligt för sin värdart und so weiter. Und so weiter är det som finns kvar efter 6 års tyskaplugg  och betyder och så vidare. Här gläds jag åt det lilla.

Och känner du glädje just nu, så gäller delad glädje är dubbel glädje. Ett resonemang som tål att nagelfaras. En annan gång.

Tillbaka till gökhonan.

Äggen är så gott som exakt lika värdartens, så det är storleken det hänger på. Som vi alla vet.  Bofinken är fåglarnas  Sherlock. Den har lärt sig att observera just storleken på äggen. Järnsparven är Sherlockpippins motsats. Den är således mest lättlurad.

Oologi=läran om ägg eller i äldre bemärkelse en fågeläggssamlare. Hm. Intressant. Vi visste inte.

Det tar inte många sekunder för en gökhona att landa i ett bo, käka upp ett ägg och sedan lägga sitt eget. Ungefär 10 sekunder enligt Annika Nilssons artikel i DN.

Och det är här min gubbe kommer in i bilden. Chrille har alltså lyckats att se en gök lägga ett ägg i en annan fågels bo. I och för sig kan man undra varför jag gör så stort väsen av det. Det hade naturligtvis varit något att nämna om göken lagt ett ägg i eget bo.

Och nu undrar jag så varför jag ville berätta detta. Eventuellt var det för att någon tråd i hjärnan (för att dela min bild av det hela så tänk dig hjärnan som ett garnnystan, men hoppa gärna över att stoppa stickorna i det) skrek efter ett intro till det som komma skall. Så, apropå koko – det är här jag kommer in i bilden. Känns fint.

Det finns många bra ordspråk.  För att inte nämna ett av dem, så:

 Det som inte härdar det dödar.

Ja, jag vet inte jag. Ibland tror jag att jag kommer att bli galen på kuppen. Efterbrandenefterdyningskuppen. Det finns ett rum som väntar.

När vi flyttade hit var det rummet isolerat med uppspikade mattor i lager på lager. Why? Spoooooky.

Ja, jag ser framför mig hur en toka satt inspärrad där. Och på något sätt undrar jag om det tokan är jag. Bara det i sig är ju tokigt.

Ett exempel på eventuellt bestående skada pga tillitsbrist är när vi kom tillbaka efter att ha placerat ut bin vid en ekologisk rapsodling. Ekologiska odlare ska uppmuntras. Kan våra bin hjälpa till att bättra på skörden, när inga gifter riskerar att döda bina, så tycker jag att det är toppen. Efter haussning av ekologiskt vill jag tillägga att det fortfarande finns övrigt att önska även när det gäller ekologist/ KRAV. Det är inte optimalt. I min värld.

Att jag nämnde länken ovan var för att den passade in, men framför allt för att jag tycker att författaren till bloggen är en av Sveriges bästa bloggare. Han är otroligt produktiv. Och lite rolig  här och där. Om man gillar ironi. Like I do.

Vi kom tillbaka. Ja, vi har fått en ny fin elstolpe. Skitsnygg. Hel, mörkt brun och säkert giftig.  Några snubbar har fixat och trixat i omgångar.

Vi kom alltså tillbaka och på backen ligger den trasiga elstolpen. Jag kände hur ögonen växte sig cykloplika.

“Va fan Chrille. Har de bara lagt elstolpen där?”
Jag fortsatte stirra på elstolpen som om jag inte trodde mina ögon. (Hur kan en gammal elstolpe påverka en så?)
Chrille sa: “De kommer att forsla bort den.”

Då började jag skratta.
Åt mig själv.
Jag hade liksom redan förutsatt att inte en jävel kommer att ta rätt på den där gamla knäckta elstolpen och att den kommer att ligga där för tid och evighet på grund av…

I lördags åkte vi uppåt landet och hämtade hem våra nyinköpta samhällen. Det var en rolig dag. Säljaren var otroligt generös med sin kunskap och erfarenheter. Han och Chrille drog det stora lasset med att få in bina i släpet. I väntan på att bina skulle flyga in i kuporna blev vi guidade i ett mycket välskött slungrum. Klinsikt rent. Väl hemma efter utplacering var klockan 2 på natten, när vi äntligen kunde, inte bildligt talat, krypa ner i sängen.

Idag lämnade våra duktiga snickarna bygget. Kvar stod vi med en jättefin byggnad och en slunga som inte gick in genom dörren. Hm. Skruva bort. Prova. Skruva, skruva, skruva, skruva bort. Prova. Skruva bort. Prova.

Hög 5:a och notering i anteckningsblocket.”Kolla upp så att det du köper kommer igenom dörren.”

Sen målade vi det flytspacklade golvet pastellgrått.

 

 

 

 

LEX-XXX

Är det lämpligt att öppna brandskogen för allmänheten bara för att man måste enligt lag?

Ett citat från EXTRAKT – en populärvetenskaplig tidning från forskningsrådet FORMAS . Uttalandena är gjorda av brandekologen Joachim Strängbom och artikeln har skrivits av Cathrine Beijer

“- Inom 5 till 15 år kommer de döda träden ha fallit till marken”

Min kommenterar:

Nu pratar vi om träd på 6 500 hektar, vilket betyder att fruktansvärt många träd kommer att falla.

Med ovanstående i åtanke har jag några funderingar angående de två nedanstående uttalandena av Jan-Inge Tobiasson från Natalie Caballero Löf:s artikel på svt.se Västmanlands hemsida.

Citat från artikeln:

“Länsstyrelsen har under tiden övervakat området och ser nu att den akuta risken avtagit. Nu pågår också arbetet med att säkra de runt 6,500 hektar som ska bli ett naturreservat.”

” – Vi fäller träd som har dålig rotkontakt och rensar bort de träd som ligger på vägen, säger Jan-Inge Tobiasson.”

“Hur säkert kommer det att vara när området väl öppnas för allmänheten?”

“– Det kommer vara lika säkert som i en vanlig skog, men något förhöjd risk för att få ett träd över sig, säger Jan-Inge Tobiasson.”

Nu måste jag bara repetera:

Inom 5 till 15 år menar brandekologen att de döda träden kommer att ha fallit till marken och ändå menar Tobiasson att det kommer att vara lika säkert som i en vanlig skog, men något förhöjd risk för att få ett träd över sig.

Tänk, tänk,tänk, tänk! Om det är nästan lika säkert som i en vanlig skog skulle det väl innebära att nästan all skog i hela Sverige kommer att falla inom 5-15 år på alla skogsmarker. Då skulle jag gissa att ingen skulle vilja vara skogsägare. Och så är det väl inte?

Mina övriga funderingar och reflektioner:

Jag skulle vilja se Tobiassons kalkyl för uttalandet “om något förhöjd risk”.

Apropå vägar. Jag tycker att vid det här laget borde Länsstyrelsen  ha säkrat vägen, som skolbussen kör varje dag, här hemma vid oss. Brända träd står så att de kan falla ner på vägen. Chrille har påtalat att stor risk föreligger, men Länsstyrelsen har valt att inte agera. Vi hör dagligen träd som faller runt omrking upp i skogen här. Knak och brak.

Förmodligen har det låg prioritet i jämförelse med att hinna öppna turistvägen och sätta ut små vita snöflingor och en massa annat nödvändigt inför naturreservatsbildandet.

Generation X

Apropå vägar i övrigt. Vilka vägar menar Tobiasson? Vilka vägar är rensade och trädsäkrade? Det låter som att det är många. En väg som blev rensad för bara ett tag sedan ligger det redan många träd på. Trädsäkring är naturligtvis ett måste, om männsikor ska kunna röra sig säkert på vägarna i området. Annars blir det svårt att ta sig fram. Ska de ut och traska i “skogen”?

Vi får inte själva fälla träd som är farliga. Då blir vi polisanmälda. Böter eller fängelse direkt utan att passera gå?

Vi åkte till Västerås Valborgsmässoafton och kom hem dagen därpå. Jag sänder oändligt med tack ut i rymden för att vi inte var hemma.

IMG_4876

Ser ni min lille gubbe?  Och det är ändå den store gubben.

Förstår Länsstyrelsen vad som hade hänt med vår lille gosse ELLER lilla flicka om denna gigantiska asp fallit åt andra hållet där de hade råkat cykla förbi? Eller om skolbussen råkat vara i vägen? Förstår de vidden av sin passivitet?

Hög puls.

Ändå stod den här aspen på ett sk trädsäkrat område i det blivande naturreservatet. Där står fler aspar.

IMG_4877

Elstolpe i spänn.

IMG_4879

Ellinan från knäckta elskåpsstolpen ner mot fallna aspen över våra bikupor som har överlevt en brand och ett aspfall numera. Ellinan går vidare över vår gräsmatta, precis där ungarna brukar spela fotboll.

SKA VI SOM BOR/HAR FRITIDSHUS INOM NATURRESERVATETS OMRÅDE ENS BEHÖVA BE LÄNSSTYRELSEN OM ATT KOMMA OCH SÄKRA VÅR VÄG OCH NÄRMASTE OMGIVNING? BORDE INTE DET VARA GJORT REDAN?

Vi bor här. Vi lever här. Än så länge.

I morse svajade ellinan som går rakt över vår tomt. Det var troligen ett träd som antingen föll på linan längre bort – eller föll av.

I övrigt:

Är det lämpligt att öppna brandskogen för allmänheten bara för att  man måste enligt lag?

Eller bör Länsstyrelsen fortsätta ha området avspärrat och anmäla sig själva för lagbrott och se vad som händer?

Typ LEX- WÅHLSTEDT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑