Till och från dyker några enstaka ord från George Michaels gamla hit upp.

Inbillar vi oss eller har det varit ovanligt riklig blomning i år? Ja, trots denna kalla majmånad, som kunde varit kallare ändå. Citerar från smhi:s hemsida, publicerat av Misha Lundgren:

” Måndagen den 13 maj 1867 uppmättes -6,5° i Stockholm medan Uppsala hade smått otroliga -11,8° som lägst. En kuriositet i sammanhanget är att Uppsalas lägsta majvärde 1867 var lägre än det var under hela den mycket milda vintern 1991/1992.”

På de nyinköpta samhällena har första ingreppet, eller angreppet om man så vill, från 3/4 langsroth till HLS. Bort med lånebottnen och en låda 3/4 langsroth. En låda langsroth kvar på vår botten och sedan en HLS på. Adapters med spännband. Några fick stå kvar på en låda. Ett samhälle fick stå kvar på två langsroth och fick en HLS till. Ett gäng lådor, bottnar, spärrgaller, plasttäckskivor och spännband har frigjorts. Ett steg mot lämna tillbaka.

Har klippt drottningvingar på löpande band. Talar lugnande med mig själv och uppmanar klippfingrarna att inte krampa och handen att inte skaka. Börjar få till det. 🙂 Till alla inblandades glädje.

Myror siktades i en bigård. Ring, ring. “Brorsan, kan du köpa byggplast?” Det kunde han. Praktiskt att han befann sig i Västerås på väg till oss och inte i Halmstad på väg till Helsingborg. Får se om det hjälper? Byggplasten alltså. Gjorde lika förra året och det funkade hyfsat. Det försvårar i alla fall.

Tillägg: Ställe 1: på byggplasten hamnade pollen som trillat igenom botten och där gick myrorna kalasade. Inga problem att ta sig upp på byggplasten alltså. Myrorna gick inte in i samhället. Ställe 2: Det kryllade av myror på byggplasten och de traskade, lite otrevligt och utan betänkligheter, in i kupan. Vi hade fått två olika tips om kryddor, som myrorna inte gillar. Malen kanel och malda nejlikor.

Cause I gotta have faith….

Vi strödde runt samhällena på marken. Myrorna ryggade för nejlikorna, men var lika många dagen efter.

Obervation på flusterbrädan Myra kom. Bi kom. Bi jagade myra. Myra sprutade myrsyra från bakkroppen mot Bi. Bi tvärvände. Bi lommade in i kupan. Myrsyra finns för övrigt även i brännhåren hos brännässla.

Hur reagerar myror på ett område med en massa myrsyra? Ja, hur tänker jag nu? Jo, när man klappar myror (femte budordet) lite för häftigt och i större mängd så sniffar det myrsyra rätt rejält. Påverkar det nyanlända myror att dra känselspröten åt sig? Det verkade så här. Funderar. OM man hade en vallgrav runt samhället och fyllde på den med myrsyra – hade då myrorna vänt och gått någon annan stans? Grävare hitåt!

😉

Kikade ner i mina gamla samhällen, som står vid ett av rapsfälten. Jäddrar vad de byggde. Duktiga bin. Det finns bara ett begränsat antal utbyggda ramar. Förra året minns jag att de la honung i dem, istället för yngel, som jag hade tänkt. Får se vad som hamnar i dem i år.

Tillägg: de har tänkt som jag i år
Tillägg igen: samtliga har inte tänkt som jag.

DHL upphör inte att förvåna. Den 6 eller 7/maj skickades ett paket till oss. Tisdagen efter får jag jag ett meddelande om att de inte kunnat leverera. Jag ringer och frågar varför de inte kunde leverera? De säger då att en vägbom var i vägen. Det är det som är vitsen med vägbommar. Att de är i vägen. Och det stämmer bra. Om man kör över Lugnet. Jag frågade varför de inte ringde då? De påstod att de ringt. Finns inget samtal eller lämnade meddelanden från dem på min mobil.

DHL fick ytterligare ett telefonnummer och en exakt vägbeskrivning så att de skulle komma fram nästa gång, antingen på ena eller andra sättet. Informerade om skylten som säger att de inte får köra in i området och talade om att de får passera, eftersom de ska leverera till oss. 🙂 Damen jag pratade med talade om att nästa leverans var nästa tisdag.

Cause I gotta have faith….

Tisdag förmiddag ringde jag och kollade hur det gick med leveransen. Jodå, den skulle komma mellan 13 och 16. Cirka 15.00 ringde jag igen. Pratade med samma dam som förra tisdagen, det vill säga damen jag gett vägbeskrivningen och det extra telefonnumret. Hon sa att hon precis talat med chauffören och att han sagt att han levererat till oss förr, så han vet var vi bor. Bra.

Cause I gotta have faith….

Kom det någon? Nej.

Chrille ringde dem. Han pratar med en dam. En gång. Två gånger. Det slutar med att någon annan ringer upp Chrille. Denne undrar om vi kan åka och möta chauffören?

Obs, säljaren har betalat DHL för frakten och vi arbetar inte på DHL.
Svaret blev “NEJ”!

Men hur ska det då gå för de andra som ska få paket  frågar typ en stycken DHLavlönad rätt in i örat på Chrille via telefonluren. Det landade sådär.

? / Vad? / Det skiter väl vi i! / Eller, har vi något slags ansvar för DHL:s leveranser?

Hönan eller ägget. Kommer lönekuvertet först från DHL eller ska vi se till att andra kunder får sina leveranser före det?
Tål inte att funderas på.

Kom paketet fram senare på kvällen?

Cause I gotta have faith….

Ja. DHL-chauffören skulle bara äta på Västerfärnebo pizzeria först. 🙂

Vi blev sugna på pizza och frustande av skratt bad jag Chrille ringa den DHL-avlönade för att fråga om han kunde be DHL-chauffören…

Han ringde inte. Men frustade också.

Förra året fick vi åka till Eskilstuna och hämta växter som skulle levererats av DHL. Dessutom fick säljaren, som redan betalat frakten, en faktura för att paketet inte hade kunnat bli levererat. Precis som nu. Säljaren bestred den. Vet inte vad som hände sedan.

Containrarna Storebror och Lillebror är städade och tömda i omvänd ordning. Skulle hämtats i fredags. De står kvar. De står inte i sjön. De hämtar dem säkert på måndag.

Cause I gotta have faith…

 

  • Share on Tumblr