Alla biodlare i Salaortens biodlarförening har väl fått brevet från “honungsfoskarna”? Ja, förmodligen alla andra biodlarföreningar också.

De önskar att vi sprider informationen och det gör jag nu.

Var och en får bilda sig sin egen uppfattning.

Brevet kan läsas i Word eller PDF

Jag vet inte om den här länken gör att jag uppfattar att detta är ett seriöst projekt.

Ja, hur många kupor har ni beställt? Inte för att den kupan har med det här att göra, men det blir roligare i sammanhanget när jag vill ställa följande fråga. Hur gör vi med pipelinen? För den lär väl gå en direkt från oss alla till honungsforskarnas högsäte för produktion av salvor till världen. Gratis till vissa, vilket låter bra, och andra får förhoppningsvis betala väldigt mycket, så att vi svenska biodlare får tjäna massor med pengar på vår honung. På just DIN honung. På just MIN honung. Hur har de planerat? Hur kommer avtalen se ut? Och, hur ska det gå för Svensk Honungsförädling? De får väl importera ännu mera. Så mer utländsk honung åt svenska folket. Och mer svensk honungssalva åt världen.

🙂

Varför kommer de att välja svensk honung? Kan de använda”vilkensomhelst”-honung? Eller är det specifikt ljunghonung?  Eller blir det någons honung som är väldigt billig? Spelar det någon roll för produktens skull vilken honung man stoppar in mjölksyrebakterierna i? Eller så som jag uppfattade att Jordbruksverket såg på projektet – har honungen alls någon betydlese? Eller kan de stoppa in mjölksyrebakterierna i vilket sockrigt klägg/klegg som helst? Eller i vad som helst? En gel?

Citat från utskicket:

“Vi varken kan eller ska använda bakterierna utan honung av många olika skäl vilka fanns med i ansökan.”

De skälen kunde de ha passat på att redovisa på de här 4,5 sidorna. De skulle behöva hjälp med det där av någon som är professionell på området. Kanske kan de dela med sig lite av” hemligheten” som tack, med tanke på knappa resurser.  Om mottagaren vågar smaka.

“5 st i panelen, smakade oväntat bra faktiskt!”

Om honungsforskarna söker frivilliga till panelen så skulle jag rekommendera alla att avstå. Vem vill hamna i en brun flaska? Utan möjlighet att ta sig ut!

😉

Min pappa hade ett otäckt sår på sin häl för länge sedan och det ville läka. Ja, det hela var en hemsk och olycklig historia. Såret som inte ville läka läkte till slut. Tack vare en sjuksköterska som såg till att pappa fick ett honungsplåster på hälen. Efter det gick läkningen fort. Jag har inga fler detaljer, tyvärr.  Men det var då och var det några mjölksyrebakterier inblandade?

Hur som helst ska det ska bli intressant att se hur det går för dem.

Jag hoppas såklart att de lyckas med något revolutionerande.

Och eftersom de inte är ute efter att tjäna pengar, så ser det ljust ut för hela Sveriges biodlares framtid. Eller fattade jag fel? Det kanske var kombinationen piller och tjäna pengar de inte gillade. Ja, så kan det ha varit.

Jag mailade den ene forskaren, Tobias,  i oktober 2011, efter att ha läst deras rapport  om honung och dess betydelse för vår hälsa, som man kan hitta på SBR:s hemsida.

Citat från mailet:

“Ända sedan jag började läsa om biodling har jag undrat över en sak och det är hur bra det är för bina att få enbart sockerlösning som vinterfoder? Nu när jag läst er rapport undrar jag ännu mer. Har du/ni någon fundering eller synpunkt att delge mig angående detta? Skulle deras sockerfoder under vintern kunna vara en faktor som påverkar deras mostståndskraft för eventuella sjukdomar och/eller påverka bina på ett negativs sätt precis som det gjorde med råttorna?”

Ja, nu är ju inte råttor bin. Jaså? Självklart är det en viss skillnad på att bin får socker, eftersom att de ändå lever på bland annat sockerarter, till skillnad mot råttor.

Jag har slutat vänta på ett svar. Vet inte om man kan tolka  SymBeeotic som ett slags svar. 

Lite “bevis” för olika resultat på samma 4,5 sidor hade varit toppen. Länkar funkar bra. Tex så här. Fast mer och fler.

Steril honung – hur är den behandlad och vad är det som gör att den blir steril? Bara nyfiken.

Finns proteiner, vitaminer, antioxidanter, väteperoxider och mineraler kvar i en steriliserad honung?
Om inte – vad är vitsen då med just honung (tänker i huvudsak på salvan men även i SymBeeotic)? Fortfarande nyfiken.

Pollenet – hur är det behandlat? Är det sterilt? Kan det sprida sjukdomar?
Varför ska pollenet vara med alls? Pollen har väl bina i kupan?

Ja, jag kommer inte maila till dem och fråga. Ställa mina eventuellt urkorkade frågor.

Men jag kommer med intresse följa de som vågar och vill använda SymBeeotic.

Det låter spännande.

Och det är i alla fall billigt. Nu.

Själv iakttar jag och avvaktar.

MEN, hade jag haft ett bisamhälle som stod lååångt ifrån mina och alla andras bisamhällen (med den icke kunskap/vetskap jag har nu) och som mådde pyton – då hade jag kanske testat.

Nu ska jag gå ut och sätta mig under aspen. Där ska jag njuta av bina som frossar, dricka kaffe och dagdrömma i väntan på en tur till Blåkulla.

🙂