BLÅBÄR låter gott – BLUEBERRY låter vackert – BILBERRY låter som en hobbit

blåbär1

Just nu blommar blåbärsblommorna för fullt. De ger härlig nektar och pollen till våra bisamhällen och skogens myror. Honungen blir smakrik och det tar lång tid för den att kristallisera. Blåbärshonung utan andra inslag av nektar kan ge en svagt blå ton. Det skulle vara kul att slunga ren blåbärshonung. Ska försöka någon gång, om det är görligt.

** pollen ** nektar

På hösten, när barnen börjat skolan, då plockar jag modigt blåbär i vår rovdjursrika skog. Den är så rovdjursrik, att rekommendationen är att inte skaffa får. Nej, det vore väl ytterst olämpligt att ha får här ute på landet. SheepUrban låter bättre. På Stockholms takåsar vore väl toppen om biodling och fårhållning kan hållas i någon slags härlig symbios. Lägger man fåret ute på kanten av hustaket ligger det stilla när man klipper ullen. Det blir lugnt av höjd, har jag hört, tror jag. Minns jag fel sköter sig slakten själv. Toppen! Nej, här ute i skogen ska vi hålla oss till rovdjur. A, a aoooooooo.

Varje år undrar jag varför vissa blåbär är svarta och andra matt ljusblåa. Nu vet jag. De svarta bären saknar anlaget, som ger en tunn vaxhinna, som i sin tur skyddar bäret mot fukt och uttorkning.
*************************************************************************************************
Blåbärskuriosa
Vet du hur mycket vilda bär det produceras i vår svenska natur? 600 000 ton/år. Blåbär når den största volymen med 250 000 ton och efter det kommer lingon, kråkbär, hjortron och sedan övriga bär. Vi plockar bara några få procent av dessa vilda bär,  ca 15 000-20 000 ton per år. Det blir 580 000 ton “över”.
Läs faktaruta 3 på den här länken

Varför ska man odla blåbär när det finns 250 000 ton i skogen? Jo, för att blåbären plockas i skogar, som ligger långt ifrån livsmedelsindustrin. Vore det inte lämpligt att lägga livsmedelsindustrin, som tydligen ligger på ett särskilt ställe, där blåbären finns? Hur det nu ska gå till om man bara tänker sig ett ställe? Blåbär finns över hela landet och lär behöva transporteras hur man än bär (:-)) sig åt. Kommentar: fiskpinne och denna länk.

Dessutom undrar jag hur mycket skog man kan  tänka sig att fälla för att göra  blåbärsåkrar av? Pesticiderna låter lockande!
*************************************************************************************************
Blåbär är en viktig föda för djuren. På sommaren lever björnen nästan enbart på dessa delikata bär. En brunbjörn lär ha fått i sig 184 000 bär på en dag. Om det går 1500 bär på en liter, så glufsade han i sig 122 liter. En normalt arbetande vuxen gör av med ca 2 000 – 3 000 kcal per dygn. För att täcka upp det behovet måste man äta ca 10 liter blåbär.
*************************************************************************************************
En studie visar att 1¼ dl blåbär per dag kan återställa minne och koordination
*************************************************************************************************
Blåbär är ett meganyttigt bär, som har en hög C-vitaminhalt. Det innehåller många olika mineraler som järn, kalium, kalcium , magnesium, natrium, zink och fosfor. På Livsmedelsverkes hemsida  kan du se vad blåbäret innehåller.

Antioxidanter skyddar mot cellskador orsakade av fria radikaler. De mest intressanta antioxidanterna i blåbär är det röda pigmentet antocyanerna, och det är de som efterfrågas av läkemedelsindustrin och som tycks hämma brösttumörer .
Blåbär hjälper även kroppen att bilda dopamin, väsentligt för minne, koordination och känslor av välbehag. Tillsats av blåbär i maten kan förbättra transplanterade dopamincellers överlevnad vid Parkinsons sjukdom. De ska också förebygga demenssjukdomar, förbättra mörkerseende och skydda blodkärlen från åderförkalkning.

Förr kunde man köpa torkade blåbär på apoteket. Kokar man soppa på dem lindrar det mot magsjuka. Men, man får abosolut inte sockra, eftersom det har en lösande verkan. Ska man absolut söta den, så gör man givetvis det med lite honung från Kempes Skogsbod.

Vem vågar att låta bli att äta blåbär? Jag ska tokplocka i år, äta och minnas.
**************************************************************************************************
Citat från:  http://spa.118100.se/bl%C3%A5b%C3%A4r
“Ska jag äta blåbärsglass, trots att jag inte gillar blåbär?

Om du inte gillar blåbär så ser vi ingen anledning för dig att äta blåbärsglass. Prova istället päron- eller jordgubbsglass. MVH 118100″
**************************************************************************************************
Källa:
http://www.jordbruksverket.se/download/18.2ada1a6113d67e0bac480001707/1363697153106/Rensning+av+bl%C3%A5b%C3%A4r+och+lingon.pdf
http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/ekoforsk/projekt-2014-2016/blabar-odling/
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=556
Nyttiga växter för människor och bin
Vilda blommor i våra marker
Huskurer och läkekonst
http://www.de5stora.com/omrovdjuren/bjorn/fakta/
http://www.slu.se/Documents/externwebben/overgripande-slu-dokument/popvet-dok/faktatradgard/pdf04/Tr04-04.pdf
http://mariagutebring.se/bildomat/cafeirishcoffee/blueberries/fakta1.htm
http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/ekoforsk/projekt-2011-2013/tradgardsblabar/
http://www.expressen.se/halsa/maten-som-gor-under-for-din-halsa-1/
http://www.aftonbladet.se/matvin/article10790477.ab
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=556
http://www.helhetsdoktorn.nu/makuladegeneration.htm