Lyssna på de här orden:¨

“Drönaren är i princip en könscell med vingar”

Jag vet inte varför, men jag älskar det klargörande budskapet som görs om bisamhällets “man” eller drönaren i “Boken om Biavel och Insemination”, författare Bert Thrybom. Det är en mycket bra bok som är väl värd sina pengar och finns att köpa hos SBR.

Ett resonemang med mig själv

Året är 2013 . Paula är bidrottning, född 2011, och lycklig mor till drönare = killar(eller könsceller med vingar) och arbetsbin = tjejer. Alla bor de tillsammans i bikupan.

Drottningen Paula parade sig 2011 med ett flertal drönare. Nu riktar vi in oss på att de spermier som drönaren Orvar, tragiskt nog förolyckad i samband med kopulerandet, som brukligt är i bivärlden, bidrog med.

Drottningen har alltså massor av sperma i sig från Orvar (och de andra drönarna men det struntar vi i nu) och hon sköter själv befruktningen av äggen. Hon väljer alltså om ett ägg ska befruktas eller inte.

Drönare: Orvar
Mor: Naomi

Drottning: Paula
Spermieförmedlare så kallad far: Karl-Erik (vars mor är Pi)
Mor: Elisabeth

Paula bildar ägg som får egenskaper från hennes far Karl-Erik (som enbart fått sina egenskaper från modern Pi) och mor Elisabeth.

Paula lägger ägg som antingen är obefruktade eller befruktade.

Befruktas inte ägget bildas en drönare med enkel kromosomuppsättning, 16 kromosomer, och Orvars spermie används således inte. Drönaren som bildas får i det här fallet samtliga 16 kromosomer från modern Paula. Drönaren har alltså inte någon far. Jag har hört, läst, skrivit och sagt att drönaren har en morfar. Det skulle man ju kunna säga, och i så fall är det Pi (som är en hona) som är morfar, eftersom  drönaren Karl-Erik har fått sina samtliga kromosomer från sin moder, och så vidare i all oändlighet.

Befruktas ägget med Orvars spermier bildas ett arbetsbi eller en drottning (varför det kan bli en drottning hoppar vi över nu). Orvars spermier är enbart en förmering av modern Naomi. Drottningen Naomi är således far till arbetsbiet eller drottningen som Paula och Orvar får.

Det innebär dock att Orvars arv från Naomi inte ger omkombinationer förrän Paulas ägg som befruktats med Orvars spermie har utvecklats till en drottning som i sin tur bildar ägg.

Det är alltså så att släktträdet består av enbart kvinnor. Men, för enkelhetens och några andras skull kallar vi drönaren för far när han lyckats para sig med en drottning och de får arbetsbin och drottningar. Och vi kan säga att Paulas “far” Karl-Erik, med arv från PI,  är morfar åt drönaren Paula fått.

En drottnings ALLA drönare (med spermieinnehåll) tillsammans motsvarar en människas alla spermier. EN drönares spermier är alla identiska.

Finessen med att inseminera en drottningen med en enda drönare, vars spermier är identiska, är att alla variationer avkomman uppvisar beroende enbart på drottningens omkombinationer när ägget bildas. Drönarens påverkan är konstant.

Har jag uppfattat hur det ligger till på ett felaktigt sätt? Rätta mig!

Nu ska jag fortsätta läsa Biavel och Insemination.  Än en gång – en mycket bra bok!

  • Share on Tumblr